Baba Ghanoush – pyszna pasta z bakłażana
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
40 min.
Łączny czas:
45 min.
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Bliskowschodnia
Baba Ghanoush czyli delikatna pasta z miąższu grillowanego bakłażana z dodatkiem pasty sezamowej tahini. Ja dodaję jeszcze sok z cytryny, czosnek i kumin. Pasta ta idealnie nadaje się do podjadania z plackami tortilla lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Możecie sami upiec bakłażana w piekarniku lub na grillu, oszczędza to czas i naczynia, ma doskonały aromaty lekko wędzonego dymu: grillowany miąższ bakłażana
Baba Ghanoush – składniki:
- miąższ jednego grillowanego bakłażana
- 2-3 łyżeczki tahini
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta mielonego kuminu
- duży wyciśnięty ząbek czosnku
- szczypta soli
- łyżka oliwy z oliwek
- posiekana natka pietruszki lub/i kolendry
Baba Ghanoush – przepis:
- Bakłażana należy dokładnie umyć i grilować w całości lub piec w piekarniku około 20-40 minut, aż miąższ bakłażana będzie miękki.
- Można też użyć gotowego miąższu z bakłażana.
- Bakłażana miksujemy dokładnie z pozostałymi składnikami w blenderze lub robocie kuchennym. Musimy uzyskać delikatną masę, dobrze wymieszaną ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami bakłażana.
- Przybieramy posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Na koniec polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Można również delikatnie posypać mieloną papryką słodką lub chilli.
Doskonale smakuje z podpieczonymi plackami typu tortilla turecka.