Babeczki waniliowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Babeczki waniliowe to pyszne i delikatne w smaku małe ciasteczka, które idealnie nadają się na podwieczorek czy przyjęcie. Ich waniliowy aromat i puszysta konsystencja sprawiają, że są nieodparcie smaczne. Przygotowanie tych babeczek jest proste i nie wymaga wielu składników.
Babeczki waniliowe – składniki
- 200g mąki pszennej
- 150g cukru
- 125g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 120ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Alternatywnie, można dodać do ciasta:
- startą skórkę z cytryny
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- 1 łyżeczkę startej skórki pomarańczowej
Babeczki waniliowe – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce utrzyj masło i cukier na gładką masę.
- Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ewentualnie skórkę z cytryny lub pomarańczową. Kontynuuj mieszanie.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do 2/3 wysokości.
- Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C, aż babeczki nabiorą złocistego koloru i będą sprężyste w dotyku.
- Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
- Możesz je podać posypane cukrem pudrem lub udekorowane lukrem waniliowym.
Teraz, gdy znasz przepis na babeczki waniliowe, możesz cieszyć się ich wyjątkowym smakiem w każdej chwili. Smacznego!