Bacalhau – portugalska zapiekanka z dorszem
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Portugalska
Portugalska zapiekanka Bacalhau z dorszem w roli głównej. Najlepiej mieć suszonego dorsza, następnie należy wymoczyć mięso przez całą noc w wodzie. Później wystarczy już tylko podgotować dorsza w mleku i dodać do bardzo prostej ziemniaczanej zapiekanki z cebulą, śmietaną i odrobiną parmezanu.
Uwielbiam proste dania, które są jednocześnie oryginalne i smakują zupełnie inaczej niż do tego przywykliśmy.
Jeśli nie zdobędzie suszonego dorsza – użyjcie zwykłego – też będzie smacznie i zdrowo – tylko nie żałujcie soli.
Bacalhau, czyli portugalska zapiekanka z dorszem – składniki
- 400 gramów suszonego dorsza (ewentualnie świeżego lub mrożonego)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 6 średnich ziemniaków
- 1 marchew
- 1,5 szklanki mleka – do podgotowania ryby
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- odrobina oleju do smażenia
- tarty parmezan do posypania zapiekanki
Bacalhau – przepis na zapiekankę z dorszem:
- Dorsza rozmrozić jeśli oczywiście był mrożony 😉 Ja zostawiam mięso na całą noc w lodówce – dzięki temu powoli się odmraża zachowując doskonałą konsystencję. Suszonego namoczyć na całą noc w wodzie – należy kilka razy go przepłukać, a najlepiej zmienić wodę.
- Następnie mięso ryby gotować 15 minut w mleku.
- W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić je na kilkumilimetrowe plastry. Podgotować w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę podsmażyć na oleju z jednym ząbkiem czosnku. Na patelnię przełożyć pokrojonego w kostkę dorsza – najlepiej delikatnie powybierać wcześniej ości.
- Po 5 minutach smażenia dodać na patelnie ziemniaki i pokrojoną w cienkie słupki marchew. Wymieszać całość, następnie podlać polową szklanki mleka i śmietanką.
- Doprawić solidnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość posypać cienką warstwą parmezanu.
- Piec w otwartym naczyniu żaroodpornym około 40 minut.
wygląda bardzo smakowicie