Błyskawiczne bułki bez drożdży

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

śCzy kiedykolwiek marzyłeś o ciepłych, świeżo upieczonych bułkach, które możesz przygotować w mgnieniu oka, bez konieczności czekania na drożdże? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Błyskawiczne bułki bez drożdży to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą cieszyć się pysznym, domowym pieczywem bez zbytniego wysiłku. A przy tym – są one równie miękkie i puszyste, jak te pieczone z użyciem drożdży.

Błyskawiczne bułki bez drożdży – składniki

Oto lista składników, których będziesz potrzebować do przygotowania błyskawicznych bułek bez drożdży. Niektóre składniki można zastąpić alternatywami, jeśli nie masz ich pod ręką:

  • 500 g mąki pszennej (można zastąpić mąką pełnoziarnistą dla bardziej sycącej i zdrowszej wersji)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (lub miodu dla naturalnej słodyczy)
  • 350 ml mleka (można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym)
  • 50 g masła (można zastąpić olejem roślinnym)

Błyskawiczne bułki bez drożdży – przepis krok po kroku

A teraz przystąpimy do akcji! Oto, jak krok po kroku przygotować błyskawiczne bułki bez drożdży:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Użyj do tego widelca lub trzepaczki, aby składniki dobrze się połączyły.
  2. W rondelku podgrzewaj mleko i masło, aż masło się rozpuści. Nie pozwól, aby mieszanka zaczęła wrzeć.
  3. Dodaj ciepłe mleko z masłem do suchych składników. Wymieszaj wszystko do momentu, kiedy składniki się połączą i zaczną tworzyć ciasto.
  4. Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i delikatnie zagnieć, aż stanie się gładkie. Pamiętaj, aby nie zagniatać go zbyt mocno, bo bułki mogą wyjść twarde.
  5. Podziel ciasto na 8 równych części. Każdą porcję uformuj w bułkę.
  6. Przedgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że między bułkami jest wystarczająco dużo miejsca, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.
  1. Piecz bułki przez około 20-25 minut, aż zaczną się ładnie rumienić. Po upieczeniu, bułki powinny być złote i chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste.
  2. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Choć kuszące, spróbuj nie jeść wszystkich na raz – są równie pyszne, kiedy trochę ostygną!
CZYTAJ  Wątróbka z jabłkiem

I voilà! Oto przepis na błyskawiczne bułki bez drożdży. Prosty, szybki i dający zadowalające rezultaty.

4.7/5 - (58 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *