Bread pudding – czerstwe ciasto drożdżowe
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
45 min
Łączny czas:
1 godz. 5 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
Bread pudding, czyli czerstwe ciasto drożdżowe – składniki
- 500g czerstwego ciasta drożdżowego
- 500ml mleka
- 4 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g rodzynków (opcjonalnie)
- 100g posiekanych orzechów (opcjonalnie)
Bread pudding, czyli czerstwe ciasto drożdżowe – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużym naczyniu rozdrobnij czerstwe ciasto drożdżowe na mniejsze kawałki.
- W innym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy.
- Jeśli chcesz dodać rodzynki i orzechy, teraz jest odpowiedni moment na ich dodanie do masy jajecznej.
- Wlej masę jajeczną na rozdrobnione ciasto drożdżowe i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były dobrze nasączone.
- Przełóż mieszankę do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz przez około 40-45 minut, aż pudding nabierze złocistego koloru i będzie sprężysty w dotyku.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Serwuj ciepły lub letni, posypany cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Teraz, gdy znasz przepis na Bread pudding, czyli czerstwe ciasto drożdżowe, możesz cieszyć się tym pysznym i sycącym deserem. To idealne danie na chłodne jesienne wieczory, które pozwoli Ci wykorzystać czerstwe ciasto drożdżowe, które zazwyczaj ląduje w koszu na śmieci. Smacznego!