California maki z łososiem i awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
japońska
California maki czyli kolejny rozdział o sushi dla coraz bardziej zaawansowanych – nie martwcie się wbrew pozorom california maki są bardzo łatwe do przygotowania. Zmienia się tylko tylko mata – tym razem nakładamy na nią folię spożywczą i ryż zostawiamy na zewnątrz nori. Przepis jak ugotować ryż, jak go przyprawić i czym można wypchać california maki znajdziecie w artykule: jak zrobić sushi
California maki z łososiem i awokado – składniki
- Ryż do sushi
- Nori – japońskie wodorosty
- Prażony sezam
- Wasabi
- Łosoś surowy lub pieczony
- Awokado
- Ogórek
- Szczypiorek
- Opcjonalnie odrobina serka philadelphia
California maki z łososiem i awokado – przepis
- Bambusową matę owijamy dokładnie folią spożywczą – tak żeby nic się nie przesuwało. Tym razem wylepiamy błyszczącą stronę nori (nori tniemy na pół – żeby nie było zbyt szerokie). Matową stronę nori zostawiamy w środku – żeby składniki miały mniejszą szansę wysuwać się ze środka.
- Tym razem nie zostawiamy marginesu na wodoroście nori – wylepiamy całą jego szerokość i kładziemy ryżem na folii.
- Następnie nori smarujemy wasabi i układamy wybrane składniki – sushi rolujemy, a ryż na zewnątrz sklei nam maki.
- Posypujemy ryż sezamem lub kawiorem i kroimy na mniejsze kawałki.
Jeśli uda Wam się równo zwinąć i wszystko ładnie się sklei – osiągniecie jeden z piękniejszych widoków – śliczne california maki. Oczywiście metoda prób i błędów się przyda – każdy ma wszakże swoje triki na idealnie sushi. Moczymy w sosie sojowym – zajadamy się z zachwytem.
California maki odwrotnie zwinięte sushi bardzo łatwe w przygotowaniu