Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

8 - 10 min.

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

12-15

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Rolada z łososia to delikatna przekąska idealna na wigilię lub świąteczne obżarstwo (jako alternatywa ciężkich dań) – na tę potrawę zawsze znajdziecie miejsce w brzuchu. Danie jest trochę pracochłonne, ale gwarantuję, że warto. Warto dla smaku, konsystencji i pięknego wyglądu dania.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – składniki

Biszkopt:

  • Szpinakowy biszkpot
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku – rozdrobnionego 400-500 g.
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 200-300 gramów wędzonego łososia (najlepiej cienko pokrojonego)
  • ok. 200 g. serka śmietankowego np. Philadelphia
  • odrobina chrzanu do smaku (jeśli lubicie wyraziste dania)
  • opcjonalnie plastry mango

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem – przepis

  • Szpinak odmrażać na sitku – żeby pozbyć się nadmiaru wody – na koniec jeszcze warto go odcisnąć.
  • Ubić na sztywno białka jaj, a żółtka utrzeć z 2 łyżkami mąki, solą, pieprzem i gałką.
  • Wymieszać żółtka ze szpinakiem, a następnie delikatnie wmieszać do całości ubite białka.
  • Masę grubości około 1 cm rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
  • Poczekać aż ciasto wystygnie, wyłożyć je na folię spożywczą lub ścierkę.
  • Serek wymieszać z chrzanem, wysmarować ciasto serkiem, przełożyć plastrami łososia (można oprószyć odrobiną pieprzu). Opcjonalnie dodać cienko pokrojone mango.
  • Ciasno zwinąć roladę i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny – żeby jej konsystencja lekko stwardniała – łatwiej da się pokroić.
  • Proponuję serwować roladę z cytryną lub limonkę, doskonale pasuje też prażony sezam, który wzbogaci Wasze doznania przyjemnie chrupiąc.
  • Danie jest piękne i pyszne.
2.3/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *