Ciastka krowie języczki
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ciastka krowie języczki
Ciastka krowie języczki – składniki
- 200g masła (lub margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
Ciastka krowie języczki – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj masło (lub margarynę) i cukier, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, kontynuując mieszanie.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając, aż powstanie elastyczne ciasto.
- Jeśli chcesz nadać ciastkom kolor, podziel ciasto na kilka części i dodaj barwniki spożywcze, mieszając, aż uzyskasz pożądany efekt.
- Zawijaj ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut, aby je schłodzić.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego małe wałeczki, przypominające krowie języczki.
- Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
- Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż lekko się zrumienią.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
- Gotowe ciastka krowie języczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.