Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
10
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
angielska, anglosaska
Ciasto marchewkowe to ciasto znane nie od dziś – pierwsze wzmianki o użyciu marchwi do wypieków datowane są w średniowieczu. W czasach kiedy cukier był drogim i niedostępnym składnikiem – z powodzeniem zastępowano go słodką, lecz dostępną marchwią. Marchew czyni ciasto wilgotnym i delikatnym. Polecam dodanie kilku kawałków brzoskwini lub ananasa z puszki – fajnie pasują do marchwi. Nie zapomnijcie o orzechach i pulchnej bitej śmietanie na wierzch.
Ciasto marchewkowe – składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta dodajcie 3/4 szklanki)
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 duże marchewki lub 4 średnio małe
- garść łuskanych orzechów włoskich
- łyżeczka soli
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- kilka plastrów ananasa lub brzoskwini z puszki – pięknie nawilżą ciasto 🙂
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych lub migdałowych płatków
Do polewy:
- 500 ml śmietanki 36% do ubicia
- 4 łyżki cukru pudru
Ciasto marchewkowe – przepis
- Utrzeć jajka z cukrem na gładką masę, następnie dolać olej i wymieszać całość.
- Suche składniki: mąka, soda, sól, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać.
- Dodać suche składniki do masy jajecznej i dokładnie wymieszać, następnie dodać drobno marchew startą na tarce o drobnych oczkach i orzechy. Opcjonalnie dodać drobno pokrojone owoce i wiórki kokosowe.
- Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – przepis na standardową foremkę około 30 x 10 cm.
- Piec godzinę w 160 stopniach lub trochę krócej w 180 stopniach – ciasto powinno być wilgotne, ale upieczone.
- Po wystygnięciu polać ciasto śmietaną ubitą z cukrem pudrem – doskonale podkreśla cudowny smak ciasta marchewkowego.