Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
50 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Ciasto marchewkowe – prosty przepis – składniki
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków
Ciasto marchewkowe – prosty przepis – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj marchewkę, mąkę, cukier, olej roślinny, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Jeśli chcesz, dodaj również posiekane orzechy i rodzynki.
- Wymieszaj składniki dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz ciasto przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostudzeniu, możesz udekorować ciasto lukrem, polewą czekoladową lub po prostu posypać je cukrem pudrem.
- Podawaj i delektuj się smakiem tego pysznego ciasta marchewkowego!