Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasto marchewkowe – prosty przepis – składniki

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków

Ciasto marchewkowe – prosty przepis – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj marchewkę, mąkę, cukier, olej roślinny, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Jeśli chcesz, dodaj również posiekane orzechy i rodzynki.
  2. Wymieszaj składniki dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Przełóż ciasto do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.
  4. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz ciasto przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Po ostudzeniu, możesz udekorować ciasto lukrem, polewą czekoladową lub po prostu posypać je cukrem pudrem.
  8. Podawaj i delektuj się smakiem tego pysznego ciasta marchewkowego!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *