Idealne ciasto na pierogi
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Ciasto na pierogi czyli co zrobić żeby pierogi były idealne, miękkie i soczyste? Któż nie kocha świeżo ugotowanych pierogów otulonych cieniutkim, miękkim ciastem. Sekretem jest energiczne ugniatanie i dodanie gorącej wody do ciasta – będzie dzięki temu sprężyste i bardzo smaczne. Radzę też bardzo cienko je wałkować – pierogi powinny być delikatne, a ciasto to dodatek do farszu – nieodwrotnie. Jeśli macie ochotę na więcej świątecznych przepisów koniecznie sprawdźcie:
Idealne ciasto na pierogi – składniki
- 1/2 kg dobrej mąki pszennej (najlepiej własnoręcznie przesianej)
- jedna szklanka gorącej wody
- jedna łyżeczka soli
Idealne ciasto na pierogi – przepis
- Mąkę należy przesiać do dużej miski i dosypać sól. Gorącą wodę wlewamy powoli do mąki i mieszamy całość łyżką. Wyrabiamy dokładnie ciasto w misce uważając, żeby nie poparzyć się od gorącej wody.
- Po około 2-3 minutach wyrabiania przekładamy masę na czysty i wysuszony blat i ugniatamy ciasto przez kilka minut, aż wyrobimy jednolitą masę na pierogi. Ciasto powinno być maksymalnie wilgotne i puszyste, lekko lepiące się do rąk.
- Odrywamy kawałek ciasta od masy i rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy lub blacie kuchennym. Dobrze jest również posypać wałek mąką w razie gdyby ciasto przyklejało się nam podczas wałkowania. Pozostałą cześć ciasta zostawiamy w misce posypanej odrobiną mąki oraz przykrytej wilgotną ściereczką, żeby ciasto nie wysychało.
- Z rozwałkowanego do odpowiedniej grubości placka wycinamy cienką szklanką kółka i nadziewamy pierogi ulubionym farszem. Im cieńsze ciasto na pierogi tym lepiej – ale należy uważać, żeby zbyt cienkie nie rozrywało się podczas nadziewania. Każdy z pierogów powinien być bardzo dokładnie zamknięty, aby w czasie gotowania farsz pozostał wewnątrz pierogów.
Jeśli od pierogów wolicie uszka polecam: uszka z grzybami
Polecam również pierogi ruskie i pierogi z mięsem
Nigdy nie dodaje jajka natomiast odrobine oleju nie sa wtedy suche
sprobowalam,od dzis robie pierogi bez jajka.Idealne ciasto
🙂 podstawowe, bazowe ciasto na pierogi jest bez jajka – tylko mąka, woda i opcjonalnie sól.
mi ciasto wyszlo twarde tzn. ciasto w juz ugotowanych pierogach jest twarde :/
Jeżeli chcecie żeby wasze pierogi były delikatne to polecam do ciasta dodać margaryny do smażenia w proporcjach 1 kostka margaryny na 1 kg mąki.
Zgadzam się. Ciasto na pierogi musi być bez jajka i robione z gorącą wodą. Ja nawet soli nie daję, tylko wodę do gotowania ciut więcej solę. Wychodzą zawsze pyszne i delikatne. Tak robiła jeszcze moja babcia a stare przepisy są najlepsze !
Tak robiła moja mama, moja babcia i teraz ja. Ciasto na pierogi koniecznie trzeba robic z goracą woda.W tej gorącej wodzie tkwi chyba sekret udanego ciasta. Jeżeli komuś się nie udało proponuje sprobować jeszcze raz. Nie duży koszt mąki i wody, ale jaka satysfakcja z udanego ciasta,Trochę cierpliwości a ciast wyjdzie wspaniałe.