Pieczone ciasto z serkiem homogenizowanym

Czas przygotowania:

45 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 30 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Pieczone ciasto z serkiem homogenizowanym – składniki

  • 200g herbatników
  • 100g masła (ewentualnie margaryny)
  • 500g serek homogenizowany (o dowolnym smaku)
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji

Pieczone ciasto z serkiem homogenizowanym – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
  3. Stop masło w rondlu lub kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj je do rozgniecionych herbatników. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem lub margaryną.
  5. Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie, dociskając ją delikatnie. Wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała.
  6. W osobnej misce umieść serek homogenizowany, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  7. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej na nią przygotowany serek homogenizowany. Wyrównaj powierzchnię.
  8. Wstaw tortownicę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste w dotyku.
  9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w tortownicy.
  10. Jeśli chcesz, udekoruj ciasto świeżymi owocami przed podaniem.
  11. Ciasto z serkiem homogenizowanym pieczone jest gotowe do podania! Smacznego!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *