Ciasto z polewą toffi
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min + 2 h masa kajmakowa
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
10-12
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Ciasto z karmelową polewą toffi z bitą śmietaną i delikatnym miodowym biszkoptem to wypiek a la krówka. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita.
Uwielbiam sama gotować słodzone, skondensowane mleko w puszce – dzięki temu uzyskuję idealną konsystencję masy toffi.
Ciasto jest dość proste – najbardziej skomplikowanym elementem jest jak zawsze biszkopt.
Toffi to delikatne, puszyste i obłędnie słodkie ciasto, które warto złamać solidnym posoleniem ciasta na biszkopt, karmel w połączeniu z solą tworzy niesamowicie wciągające zestawienie. Posypka z chrupiących orzechów czy migdałów pięknie równoważy miękką strukturę ciasta.
Ciasto toffi – składniki
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka (osobno żółtka, osobno ubite białka)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 150 gramów masła
- trochę cukru waniliowego
- 1/4 szklanki miodu
- 2 płaskie łyżeczki sody
- solidna szczypta soli
Polewa + bita śmietana:
- 1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (gotować około 2 h)
- 600 ml śmietany 36% + odrobina cukru pudru i łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
- orzechy lub migdały do posypania
Ciasto z toffi – przepis
Przez 2 godziny gotować słodzone, skondensowane mleko. Wystudzić (najlepiej przygotować masę dzień wcześniej – lub jeśli chcecie mieć ciasto natychmiast możecie użyć gotowej masy).
Na biszkopt:
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Cukier rozetrzeć z żółtkami i połączyć z resztą składników czyli z: roztopionym, przestudzonym masłem, solą, cukrem waniliowym, sodą i miodem – na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać.
- Wylać masę na blachę wielkości spodu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec biszkopt w 170 stopniach około 20 minut – ma być wilgotny, ale upieczony.
- Biszkopt przeciąć na pół (na środku dużej blachy). Przestudzić.
- Przełożyć 2 biszkopty gęstą śmietaną, ubitą z żelatyną i cukrem pudrem.
- Polać całość masą kajmakową i oprószyć posiekanymi migdałami lub orzechami. Dobrze jest schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce, ale jeśli ciężko Wam wytrzymać te katusze zjedzcie po kawałku od razu;)
- Ciasto jest idealne, delikatne i bardzo smakowało moim gościom. Na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsze.
Uwielbiam to ciasto!
pychotka, uwielbiam takie smakowite połączenia 🙂
Zapowiada sie pysznie , a taki łasuch jak ja na pewno wypróbuje ten przepis 🙂
Uważam, że będzie jeszcze lepsze, gdy zamiast sztucznej waniliny dodamy prawdziwą wanilię. Czy migdały należy uprażyć wcześniej albo skarmelizować?
Ja dodałam migdały surowe, w sensie płatki migdałowe i orzechy prosto z paczki, ale jak ktoś lubi prażone to myślę, że nie zaszkodzi.
wielkości spodku piekarnika? mogłabyś podać w jakiej blaszce Ty pieczesz?