Ciasto z polewą toffi

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

30 min + 2 h masa kajmakowa

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

10-12

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Ciasto z karmelową polewą toffi z bitą śmietaną i delikatnym miodowym biszkoptem to wypiek a la krówka. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita.

Uwielbiam sama gotować słodzone, skondensowane mleko w puszce – dzięki temu uzyskuję idealną konsystencję masy toffi.

Ciasto jest dość proste – najbardziej skomplikowanym elementem jest jak zawsze biszkopt.

Toffi to delikatne, puszyste i obłędnie słodkie ciasto, które warto złamać solidnym posoleniem ciasta na biszkopt, karmel w połączeniu z solą tworzy niesamowicie wciągające zestawienie. Posypka z chrupiących orzechów czy migdałów pięknie równoważy miękką strukturę ciasta.

Ciasto toffi – składniki

Biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka (osobno żółtka, osobno ubite białka)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 150 gramów masła
  • trochę cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • solidna szczypta soli

Polewa + bita śmietana:

  • 1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (gotować około 2 h)
  • 600 ml śmietany 36% + odrobina cukru pudru i łyżka żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie
  • orzechy lub migdały do posypania

Ciasto z toffi – przepis

Przez 2 godziny gotować słodzone, skondensowane mleko. Wystudzić (najlepiej przygotować masę dzień wcześniej – lub jeśli chcecie mieć ciasto natychmiast możecie użyć gotowej masy).

Na biszkopt:

  1. Ubić białka na sztywną pianę.
  2. Cukier rozetrzeć z żółtkami i połączyć z resztą składników czyli z: roztopionym, przestudzonym masłem, solą, cukrem waniliowym, sodą i miodem – na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać.
  3. Wylać masę na blachę wielkości spodu piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec biszkopt w 170 stopniach około 20 minut – ma być wilgotny, ale upieczony.
  4. Biszkopt przeciąć na pół (na środku dużej blachy). Przestudzić.
  5. Przełożyć 2 biszkopty gęstą śmietaną, ubitą z żelatyną i cukrem pudrem.
  6. Polać całość masą kajmakową i oprószyć posiekanymi migdałami lub orzechami. Dobrze jest schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce, ale jeśli ciężko Wam wytrzymać te katusze zjedzcie po kawałku od razu;)
  7. Ciasto jest idealne, delikatne i bardzo smakowało moim gościom. Na drugi dzień jest chyba jeszcze lepsze.
CZYTAJ  Surówka z białej kapusty

ciasto toffi

5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

6 komentarzy

  1. Uważam, że będzie jeszcze lepsze, gdy zamiast sztucznej waniliny dodamy prawdziwą wanilię. Czy migdały należy uprażyć wcześniej albo skarmelizować?

    • Ja dodałam migdały surowe, w sensie płatki migdałowe i orzechy prosto z paczki, ale jak ktoś lubi prażone to myślę, że nie zaszkodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *