Co jeść na przeziębienie? 10 produktów

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nadeszła jesień a wraz z nią czas wzmożonych zachorowań na grypę oraz przeziębienia. To okres, w którym warto ze szczególną uwagą przyjrzeć się swojej diecie. Nie da się bowiem ukryć, że to co jemy wpływa na stan naszego organizmu. Spożywanie niektórych produktów może skutecznie wzmocnić naszą odporność oraz przyczynić się do tego, że ewentualne infekcje będą krótsze i mniej uciążliwe. Przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym znajdziesz 10 produktów godnych uwagi.

Wpływ diety na stan zdrowia

Nie od dziś wiadomo, że nasz organizm potrzebuje składników odżywczych, witamin i minerałów aby funkcjonować prawidłowo. Dotyczy to również układu odpornościowego. Dlatego też jesienią warto wyposażyć się nie tylko w skuteczne leki na przeziębienie ale również zastanowić się nad tym, czy odżywiamy się zdrowo. Wzbogacenie swojego menu o produkty, które pozytywnie wpływają na układ immunologiczny może bowiem przynieść zaskakująco pozytywne efekty.

Tych produktów nie może zabraknąć w twojej diecie

Wiemy już, że to co jemy może mieć wpływ na nasz stan zdrowia i odporność. Pora więc wymienić produkty, które mogą nam pomóc poradzić sobie z infekcją znacznie szybciej. Oto nasze propozycje:

  • Czosnek: Czosnek znany jest ze swoich właściwości przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Zawiera związki siarkowe, które mogą pomóc w wzmocnieniu układu odpornościowego.
  • Imbir: Ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Napary z imbiru mogą pomóc złagodzić bóle gardła i kaszel.
  • Cytryny:To owoce bogate w witaminę C, która pomaga w wzmocnieniu odporności organizmu. Dodatkowo, sok z cytryny z ciepłą wodą może pomóc nawilżyć gardło.
  • Miód: Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodawany do herbaty lub ciepłego mleka jest bardzo skuteczny w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu.
  • Kurkuma: Przyprawa ta zawiera kurkuminę, która ma silne właściwości przeciwzapalne. Możemy dodać ją do potraw lub przygotować napar z kurkumy.
  • Jogurt naturalny: Zawiera probiotyki, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit. Nie od dziś wiadomo, że jelita stanowią jedną z najważniejszych barier przeciwko wirusom oraz innym patogenom.
  • Bulion z kurczaka: Już nasze babcie wiedziały, że pożywny rosół jest nie tylko smaczny, ale także łagodzi objawy przeziębienia. Działa przeciwzapalnie i pomaga w nawodnieniu organizmu.
  • Papryka czerwona: Warzywo to jest źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w walce z infekcjami.
  • Migdały: To bakalie bogate w witaminę E, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Są także źródłem białka i zdrowych tłuszczów.
  • Owoce jagodowe: Owoce takie jak maliny, truskawki i borówki są bogate w antyoksydanty, witaminę C i błonnik, co może pomóc w wzmocnieniu odporności.

Podsumowując, jesień to czas wzmożonych zachorowań. Może więc zdarzyć się tak, że nie uda nam się uniknąć zachorowania. Niemniej jednak dbając o swoją dietę i wybierając produkty, które mogą wspomóc nasz układ odpornościowy w walce z przeziębieniem możemy mieć pewność, że nie potrwa ono długo.

Rate this post
Redaktor zewnętrzny
Redaktor zewnętrzny
Artykuły: 37

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *