Słodki stół w wersji domowej. Czego nie może zabraknąć na małe przyjęcie?

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Słodki stół w wersji domowej to idealny pomysł na imprezę dla dzieci lub wystawne przyjęcie dla dorosłych. Candy bar często spotykamy na weselach, ale bez problemu można go również przygotować w warunkach domowych. Na słodkim stole muszą się znaleźć pięknie wyeksponowane i udekorowane słodkości, po które goście mogą samodzielnie sięgać w trakcie imprezy. Jak przygotować taki stół i jakie dekoracje warto wykorzystać?

Jak przygotować słodki stół?

Słodki stół w wersji domowej powinien być przede wszystkim zróżnicowany i bardzo dekoracyjny. Na szczęście każdy dobry sklep cukierniczy oferuje nie tylko ozdoby na ciasta, ale również efektowne naczynia do ich serwowania i odpowiednie dekoracje, dzięki którym Twój domowy candy bar może wyglądać elegancko i efektownie. Jak przygotować taki stół? Dużo zależy oczywiście od rodzaju przyjęcia, ale pewne elementy są niezmienne:

Zróżnicowanie smaków

Przygotowując słodki stół, warto zadbać o zróżnicowanie smaków. Każdy lubi w końcu inne słodkości, dlatego przygotowane ciasta i desery powinny być jak najbardziej zróżnicowane. Nie powinno się raczej decydować wyłącznie na jeden rodzaj smakołyków, na przykład na ciastka czekoladowe, mimo że są popisowym deserem gospodarzy. Warto postawić na kilka propozycji smakowych, żeby każdy znalazł coś odpowiedniego dla siebie.

Odpowiednia ilość ciasta

Komponując słodki stół, pamiętaj, że liczba smakołyków powinna przewyższać liczbę zaproszonych gości. Lepiej bowiem, gdy słodkości będą małe, ale starczy ich dla wszystkich, nawet dla największych łasuchów. W profesjonalnych firmach cateringowych zakłada się, że na słodkim stole powinny się znaleźć minimum trzy porcje na jedną osobę uczestniczącą w przyjęciu i z pewnością warto kierować się tą zasadą.

Co może się znaleźć na domowym słodkim stole?

Jakie ciasta powinny znaleźć się na słodkim stole? To oczywiście zależy od Ciebie i rodzaju imprezy. Na urodzinowym przyjęciu najczęściej stawiamy w centralnym miejscu efektowny tort, który jest zawsze głównym deserem serwowanym podczas imprezy. Oprócz tortu możesz zdecydować się na samodzielnie przygotowane lub kupne smakołyki. Jeśli chodzi o ciasta, to idealnie sprawdzą się:

  • muffinki i babeczki,
  • pączki,
  • tartaletki,
  • ptysie i eklerki
  • minikawałki ciasta, na przykład browni, serniczki lub szarlotka.

Przygotowując słodki stół w domu, warto wziąć pod uwagę deserki w małych jednorazowych kubeczkach, które są bardzo uniwersalne i łatwo się je robi. Może to być galaretka z owocami albo tiramisu. Warto postawić na słodkości, których przygotowanie nie zabiera dużo czasu, ponieważ słodki stół jest zazwyczaj tylko jednym z elementów przyjęcia. Kupne słodycze warto dostosować do charakteru imprezy. W przypadku dzieci idealnie sprawdzą się ciasteczka na patyku, lizaki, kolorowe cukierki, pączki z dziurką i żelki. Na stole dla dorosłych możesz wykorzystać czekoladowe praliny, kokosanki, makaroniki, rogaliki z powidłami lub kupne ciasteczka.

Najważniejszy jest wystrój

Ogromne znaczenie w przypadku słodkiego stołu ma jego aranżacja. Klimat stołu powinien pasować do charakteru imprezy. Inaczej słodki stół będzie wyglądać na urodzinach dziecka, a inaczej na przyjęciu dla dorosłych. W jednym i drugim przypadku warto jednak zadbać o efektowne dekoracje, które pięknie będą harmonizować z wyeksponowanym ciastem. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na spójną i elegancką zastawę. Jednolite i dopasowane naczynia będą wyglądać atrakcyjnie, niezależnie od tego, jakie ciasto i słodycze na nich umieścisz. Przydadzą się tutaj patery, tace oraz eleganckie stojaki na babeczki i muffinki. W tym przypadku warto zadbać o różnorodność naczyń, które pomogą doskonale wyeksponować słodkości. Nie można też zapomnieć o żywych kwiatach i efektownych topperach. Koniecznym wyposażeniem takiego stołu są również eleganckie łopatki i szczypce do ciasta, dzięki którym goście będą mogli nałożyć sobie słodkości na talerzyki.

Jak wyeksponować słodkości?

Słodkości powinny być pięknie wyeksponowane na talerzach i paterach. Nie musisz od razu wykładać wszystkich słodyczy, lepiej donosić porcje w trakcie przyjęcia, ponieważ pełne talerze podczas przyjęcia zdecydowanie lepiej się prezentują. Urodzinowe stoły dla dzieci są najczęściej bardzo kolorowe. Pojawia się na nich dużo słodyczy, niekiedy urozmaiconych owocami lub słonymi przekąskami. Idealnie sprawdzą się tu kolorowe dekoracje, a także gotowe cukierki pięknie wyeksponowane w przezroczystych słojach oraz małe ciasteczka o najróżniejszych smakach. Na takich przyjęciach często dominuje temat przewodni, który warto zaakcentować topperami i odpowiednim zestawieniem kolorów. W przypadku stołów dla dorosłych warto postawić na bardziej stonowane rozwiązania. Sprawdzą się tutaj eleganckie i minimalistyczne dekoracje w naturalnych kolorach. W przypadku stołów na komunię czy chrzciny polecamy ozdoby i kwiaty w białym kolorze z delikatnym akcentem różu lub błękitu.

Dlaczego warto przygotować słodki stół?

Słodki stół w wersji domowej to doskonałe rozwiązanie w przypadku wielu rodzinnych uroczystości. Można pięknie go zaaranżować, dopasowując styl stołu do charakteru całego przyjęcia. Jest to bardzo funkcjonalne rozwiązanie i nie wymaga zmiany zastawy przy stole głównym. To również bardzo efektowny element każdego przyjęcia.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *