Surówka z czarnej rzepy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Czarna rzepa, brukiew, pasternak, to warzywa kojarzące się z czasami PRL-u, kiedy to karmiono nimi zwierzęta hodowlane. Czarna rzepa – zapomniane warzywo coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na niezwykłe właściwości zdrowotne.
Właściwości czarnej rzep
- Zawiera: magnez, potas, fluor, żelazo, cynk. Witaminy: A, B, C.
- Ponadto błonnik i inne pożyteczne substancje zawarte w niej to: białka i fitocydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Wykorzystuje się ją w preparatach farmaceutycznych.
- Czarna rzepa jest zdrowa na wątrobę, żołądek, leczy anemię, zapobiega zaparciom.
- Sokiem z czarnej rzepy można leczyć bóle gośćcowe, reumatyzm, kaszel.
- Niestety nie wszyscy mogą jej używać!
- Osoby z wrzodami żołądka, nieżytem jelit, niewydolnością nerek lub serca nie mogą jej stosować!
Surówka z czarnej rzepy – składniki
- jedna czarna rzepa
- 120 g ugotowanej drobnej fasoli
- dwa ziemniaki
- cebula
- jajko na twardo
- 2,5 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sałatka z czarnej rzepy – przepis
- Obraną i umytą rzepę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
- W tym czasie siekamy drobno cebulę. Fasolę rozgniatamy na papkę, ziemniaki również rozgniatamy. Wszystkie składniki mieszamy, wlewamy oliwę.
- Dodajemy pieprzu i soli i znowu mieszamy.
- Sałatkę podajemy udekorowaną jajkiem i całymi fasolkami.
Zdrowo, pożywnie i pysznie.
Czarna rzepa z twarożkiem – inna propozycja podania
- 200 g półtłustego twarogu
- jedna duża rzepa
- 2,5 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz
Mieszamy wszystkie składniki i jemy zdrowo i ze smakiem!