Surówka z selera i jabłka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Surówka z selera, łatwa w przygotowaniu, oczywiście wielowitaminowa, nadaje się do każdego drugiego dania, jak i do kanapek. Polecam jedzenie jej ze względu na bogactwo selera w witaminy i minerały. Seler w stanie dzikim rośnie w Kanadzie, w Europie, w Azji Zachodniej i Środkowej oraz w Afryce. Seler ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wśród warzyw korzeniowych seler ma najwięcej fosforu, zawiera też wapń, cynk, potas, magnez i żelazo. Ponadto jest mało kaloryczny i dlatego dobrze sprawdza się w dietach odchudzających. Działa też uspokajająco i przeciwbólowo. Używany jest nie tylko w celach zdrowotnych, ale jako afrodyzjak.

Radzę Wam drodzy Państwo jedzcie seler i pijcie soki z niego. Sok z selera powinny pić osoby mające kłopoty z nerkami. Wańkowicz pisał “cukier krzepi”, a ja dodaję seler lepiej.

Surówka z selera i jabłka – składniki

  • jeden spory seler
  • jedno jabłko
  • cukier (jedna łyżeczka)
  • pieprz
  • sól
  • jedna łyżka stołowa soku z cytryny
  • jogurt lub śmietana

Surówka z selera i jabłka – przepis

  1. Obrany i umyty seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Obrane jabłko trzemy na takiej samej tarce.
  3. Szybko skrapiamy sokiem cytryny, aby seler i jabłko nie traciły naturalnego koloru.
  4. Wsypujemy jedną łyżeczkę cukru i odrobinę soli,
  5. Na koniec wlewamy małe pudełeczko jogurtu i mieszamy.
  6. Kiedy wszystkie smaki przegryzą się, co nastąpi po pięciu minutach, surówka z selera jest już gotowa.

Surówkę z selera podajemy:

  • do wszystkich mięs
  • do białych ryb

A właściwie można ją podawać właściwie do wszystkich potraw.

Smaczczczczcznnnnego!

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *