Czekoladowy budyń jaglany

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Czekoladowy budyń jaglany – składniki

  • 1 szklanka jaglanki
  • 2 szklanki mleka (można użyć roślinnego mleka, np. sojowego)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru (lub dowolnego słodzika)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: posypka czekoladowa lub owoce do dekoracji

Czekoladowy budyń jaglany – przepis krok po kroku

  1. W rondelku zagotuj mleko.
  2. Dodaj jaglankę, kakao, cukier i ekstrakt waniliowy.
  3. Mieszaj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż jaglanka zmięknie i budyń zgęstnieje.
  4. Przełóż gotowy budyń do miseczek lub foremek.
  5. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby budyń dobrze stężał.
  6. Przed podaniem możesz udekorować budyń posypką czekoladową lub świeżymi owocami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *