Budyń śmietankowy

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Budyń śmietankowy to prawdziwa gratka dla miłośników słodkich, kremowych deserów. Znajduje się na granicy pomiędzy klasycznym budyniem a delikatnym kremem, a jego aksamitna tekstura i słodka, śmietankowa nuta na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wykonanie go w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i w dodatku daje nam pełną kontrolę nad składnikami i smakiem. Bez wątpienia, budyń śmietankowy to doskonała propozycja na szybki i prosty, a zarazem wyjątkowo smaczny deser.

Budyń śmietankowy – składniki

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jeżeli nie masz pod ręką śmietanki, można ją zastąpić mlekiem, a mąkę ziemniaczaną zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną. Ekstrakt waniliowy może zostać zastąpiony wanilią w proszku lub cukrem waniliowym.

Budyń śmietankowy – przepis krok po kroku

  1. Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Jeżeli używamy laski wanilii, to przekrawamy ją na pół, wydrążamy nasiona i dodajemy do śmietanki razem z łupinami. Podgrzewamy na średnim ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  2. W międzyczasie żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników.
  3. Kiedy śmietanka jest już gorąca, ale nie wrze, usuwamy łupinki wanilii i powoli, cienkim strumieniem, wlewamy do masy jajecznej, cały czas mieszając.
  4. Tak przygotowaną mieszankę z powrotem przelewamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  5. Gorący budyń śmietankowy przelewamy do pucharków lub miseczek i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem można go udekorować bitą śmietaną, owocami lub posypać cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2465

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *