Dlaczego warto jeść pestki dyni? Odkryj ich niezwykłe właściwości zdrowotne
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pestki dyni cieszą się coraz większą popularnością w polskich kuchniach i raczej nie powinno to nikogo dziwić. Mają one bardzo bogate i zróżnicowane właściwości zdrowotne, a ponadto niezwykle szerokie zastosowanie. Pestki dyni z pewnością zasmakują najmłodszym smakoszom, ale też zdecydowanie starszym osobom, które chętnie będą je dodawać do ulubionych deserów czy też koktajlu. Jakie są ich największe zalety oraz co warto o nich wiedzieć?
Pestki dyni – czym konkretnie się wyróżniają? Podstawowe właściwości
Pestki dyni powinny być jak najszybciej wprowadzone do dotychczasowego planu żywieniowego, a o tym dlaczego warto to zrobić należy porozmawiać m.in. z wykwalifikowanym dietetykiem. Oczywiście powinno się je spożywać w rozsądnych ilościach, a najistotniejszą informacją dla zainteresowanych osób jest to, że omawiane pestki wpływają korzystnie na:
- zapobieganie miażdżycy i kamicy nerkowej,
- zapobieganie osteoporozie,
- poprawę kondycji kości oraz zębów,
- usuwanie pasożytów znajdujących się w ludzkim układzie pokarmowym,
- poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego,
- poprawę stanu włosów, skóry i paznokci,
- wzmocnienie ogólnej odporności organizmu.
Wszystkie wspomniane wyżej właściwości zdrowotne pestek dyni sprawiają, że może to być jedna z najlepszych przekąsek w ciągu dnia. Kluczowe jest to, że pestki można spożywać zarówno w warunkach domowych lub też zabierać je ze sobą do pracy i do szkoły. Wystarczy wziąć pod lupę dostępne ziarna i wybrać dla siebie te najkorzystniejsze.
Pestki dyni – co w sobie zawierają?
W tym miejscu wypadałoby poznać podstawowe wartości odżywcze pestek dyni. Trzeba mieć na uwadze to, że pestki zawierają w sobie dużą dawkę witaminy E, A, K oraz C, ale też tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego. Dodatkowo można w nich znaleźć cynk, kwasy tłuszczowe, magnez, potas, fosfor, żelazo oraz wapń. Brzmi dobrze? Nie ma się nad czym zastanawiać, tylko czym prędzej wypróbować je we własnej kuchni, a domownicy szybko się do nich przekonają i chętnie będą je gościć w przygotowywanych planach żywieniowych.
Jakie zastosowanie w kuchni mają pestki dyni?
Pozostało zastanowić się nad jeszcze jedną ważną kwestią, a mianowicie jakie zastosowanie w kuchni mają omawiane pestki dyni? Warto wiedzieć o tym, że można je wykorzystać jako:
- samodzielną przekąskę (np. na II śniadanie i podwieczorek),
- alternatywę dla orzechów, migdałów i nasion słonecznika,
- przekąskę do biura, szkoły czy też na wyjazd,
- dodatek do koktajlu, smoothie, jogurtu, ulubionego deseru oraz owsianki,
- dodatek do musli,
- dodatek do sałatek i ciast.
Jak widać każdy ma pod tym kątem bardzo szeroki wybór. Warto zdecydować się przede wszystkim na pestki dyni, które pozytywnie wpłyną na ludzkie samopoczucie, zapewnią lepsze funkcjonowanie w ciągu dnia, poprawią pracę układu nerwowego oraz będą doskonałym zabezpieczeniem przed pasożytami dla dzieci (np. w wieku przedszkolnym). Wystarczy spożywać je kilka razy w tygodniu, w niewielkich ilościach i w krótkim czasie zauważy się ich korzystne właściwości. Jednym z najważniejszych aspektów dla osób sięgających po pestki jest oczywiście to, aby były to pestki ekologiczne, pochodzące ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Na tym trzeba się skupić w pierwszej kolejności.