Zupa krem z dyni na słodko

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

wegańska

Cudowna dynia nie tylko jest piękna z wyglądu, ale również doskonale sprawdza się w kuchni. Wykorzystywana jest zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Dziś przedstawiam przepis na słodką wersję zupy krem z dyni, idealnej na chłodne, jesienne dni. Ten kremowy, słodki przysmak rozgrzewa i sprawia, że każdy kęs to prawdziwe doznanie.

Zupa krem z dyni na słodko – składniki

Do przygotowania zupy będziemy potrzebować:

  • 1 kg dyni (np. Hokkaido)
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka cynamonu

Alternatywy:

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zgęstnienia (opcjonalnie)
  • 2 łyżki syropu klonowego zamiast miodu (opcjonalnie)
  • Pestki dyni do dekoracji (opcjonalnie)

Zupa krem z dyni na słodko – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie dyni: Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy nasiona i skrapiamy miodem.
  2. Pieczenie dyni: Układamy kawałki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  3. Przygotowanie mleka: W tym czasie w garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem przekrojonej na pół laski wanilii i cynamonu.
  4. Blenderowanie: Gdy dynia jest już miękka, przekładamy ją do garnka z mlekiem. Usuwamy laskę wanilii i miksujemy wszystko blenderem na gładki krem.
  5. Gotowanie: Zupę gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Jeśli chcemy zgęścić zupę, możemy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  6. Podanie: Zupę podajemy na gorąco, dekorując pestkami dyni. Można też dodać dodatkową łyżkę miodu lub syropu klonowego na wierzch.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *