Domowe lody krówkowe

Czas przygotowania:

4 godz. 40 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

4 godz. 40 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Domowe lody krówkowe – składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 10 krówek klasycznych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie: posypka krówkowa lub karmelowa do dekoracji

Domowe lody krówkowe – przepis krok po kroku

  1. W rondelku rozpuść krówki na małym ogniu, ciągle mieszając, aż staną się płynne i gładkie.
  2. W osobnym garnku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Dodaj rozpuszczone krówki do podgrzanej śmietanki kremówki i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj mleko skondensowane słodzone i ekstrakt z wanilii, ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj mieszankę na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje nieco.
  6. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia.
  7. Gdy masa ostygnie, przelej ją do foremek do lodów lub do pojemnika na lody.
  8. Włóż lody do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub do momentu, gdy będą całkowicie zamrożone.
  9. Przed podaniem, możesz udekorować lody posypką krówkową lub karmelową.
  10. Serwuj Domowe lody krówkowe i ciesz się ich wyjątkowym smakiem!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *