Domowy syrop z imbiru i cytryny

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz.10 min

Ilość porcji:

-

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Początek zimy to idealny czas na przygotowanie domowych środków, które pomogą nam walczyć z przeziębieniami i wzmocnią naszą odporność. Jednym z takich remedium jest domowy syrop z imbiru i cytryny, który nie tylko doskonale smakuje, ale również posiada właściwości rozgrzewające i wzmacniające nasz organizm.

Domowy syrop z imbiru i cytryny – składniki

Aby przygotować domowy syrop z imbiru i cytryny potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g korzenia imbiru
  • 250 g cukru trzcinowego – 1 szklanka
  • 150 ml wody

Alternatywnie, możesz zastąpić cukier trzcinowy miodem dla dodatkowych korzyści zdrowotnych, jednak warto pamiętać, że wpłynie to na smak końcowego produktu.

Domowy syrop z imbiru i cytryny – przepis krok po kroku

  1. Do garnka wsyp cukier i zacznij lekko podgrzewać. Ja zdecydowałam się na ciemniejszy i bardziej palony syrop, dlatego podgrzewałam cukier tak długo, aż zrobił się ciemny. Ostrożnie wlej też wodę.
  2. Korzenie imbiru umyj, dobrze osusz i razem ze skórą pokrój w plasterki. Dodaj do cukru. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykrywką jedną godzinę.
  3. Po godzinie zdejmij przykrywkę i gotuj syrop jeszcze godzinę co jakiś czas mieszając.
  4. Odcedź plasterki imbiru a syrop wlej do słoiczka lub butelki z korkiem o pojemności około 250-300 ml.

Nie wyrzucaj od razu resztek imbiru. Zalej je gorącą wodą, dodaj plasterki pomarańczy, sok z cytryny, goździki i anyżek.. i ciesz się pysznym, zimowym, rozgrzewającym napojem. Syrop trzeba trzymać w ciemnym, chłodnym i suchym pomieszczeniu np. w spiżarce do 2 miesięcy. Po otwarciu trzymaj syrop w lodówce do 2 tygodni.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *