Sangria – tradycyjna receptura na hiszpański napój

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sangria przepis jak zrobić doskonały poncz na upał. Najlepszą Sangrię piłam w Hiszpanii i w takim stylu przygotowuję mój przepis. Pierwsza najważniejsza kwestia to wino – musi być czerwone i wytrawne – sangria ma być słodka od owoców i cukru a nie od słodkiego, ciężkiego wina. Podstawowe owoce to pomarańcze, cytryny i opcjonalnie słodka mieszanka z puszki zawierająca: ananasa, brzoskwinie, winogrona i gruszkę – dolewam trochę soku z owoców i odrobinę gazowanej wody.

sangria
Sangria

Sangria – składniki

  • pół litra czerwonego wytrawnego wina – ja użyłam hiszpańskiego Cabernet Sauvignon
  • 100 ml brandy (może być też rum lub gin) – nie przesadzajcie z różnorodnością, brandy lub sherry będą idealne
  • 1,5 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • sok z połowy pomarańczy lub odrobina soku z kartonu
  • 100 gramów miksu owoców z puszki i pół szklanki soku z owoców
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 10 kostek lodu

Sangria – przepis

Owoce pokroić w plasterki przecięte na pół – czyli w półplastry 😉

wino połączyć z brandy w dzbanku, dodać świeże owoce i te z puszki, sok, cukier, wodę sodową i kostki lodu – najlepiej jeśli dacie sangrii jeden dzień na przegryzienie się aromatów, wiadomo nie zawsze jest na to czas i nie ma się co martwić świeża sangria też jest pyszna. To cudowny napój na upały, jest orzeźwiający, owocowy i bardzo smaczny, zróbcie sangrię jeśli robicie imprezę balkonową lub inne plenerowe szaleństwo latem. Pamiętajcie – wino musi być wytrawne – inaczej poncz przyprawi Was o ból głowy – a przecież chodzi tylko o lekki zawrót!

owocowy poncz
Hiszpańska sangria
3.9/5 - (14 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *