Karkade – napój z hibiskusa

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Karkade – napój z hibiskusa – składniki

  • 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa
  • 1 litr wody
  • Sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • Lód do podania

Karkade – napój z hibiskusa – przepis krok po kroku

  1. W rondlu zagotuj wodę.
  2. Dodaj suszone kwiaty hibiskusa do wrzącej wody.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż napój nabierze intensywnego koloru.
  4. Wyłącz ogień i odstaw napój na około 15-20 minut, aby kwiaty hibiskusa uwolniły swoje aromaty.
  5. Przelej napój przez sitko, aby pozbyć się kwiatów hibiskusa.
  6. Dodaj sok z cytryny i cukier (jeśli używasz).
  7. Dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  8. Odstaw napój do ostygnięcia.
  9. Podawaj Karkade – napój z hibiskusa z lodem.

Teraz możesz cieszyć się orzeźwiającym Karkade – napojem z hibiskusa. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *