Kotleciki z kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kotleciki z kurczaka – składniki

  • 500g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Kotleciki z kurczaka – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z kurczaka, posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką słodką i suszonym oregano. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  2. Formuj małe kotleciki z uzyskanej masy mięsnej. Możesz użyć łyżki do lodów, aby uzyskać równomierne porcje mięsa.
  3. Na dużą patelnię wlej olej roślinny i rozgrzej go na średnim ogniu.
  4. Kładź kotleciki na rozgrzaną patelnię i smaż je z obu stron, aż staną się złote i chrupiące. Może to zająć około 4-5 minut z każdej strony.
  5. Przełóż usmażone kotleciki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj kotleciki z kurczaka na gorąco, jako danie główne lub jako przekąskę. Możesz je podać z ulubionym sosem lub sałatką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *