Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym – składniki

  • 4 filety z dorsza
  • 200g groszku cukrowego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Dorsz pieczony z groszkiem cukrowym – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200°C.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Przygotuj naczynie do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek.
  5. Ułóż filety z dorsza na naczyniu do pieczenia i posól oraz popieprz je z obu stron.
  6. Na wierzch każdego fileta połóż po łyżce mieszanki z groszkiem cukrowym i cebulą.
  7. Spryskaj całość sokiem z cytryny.
  8. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i delikatny.
  9. Podawaj gorący dorsz pieczony z groszkiem cukrowym, posypany świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *