Dorsz pieczony w groszku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dorsz pieczony w groszku – składniki

  • 4 filety dorsza
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • świeże zioła (np. natka pietruszki lub koperek) do dekoracji

Dorsz pieczony w groszku – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do temperatury 200°C.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko zrumieniona.
  3. Dodaj mrożony groszek i smaż przez kilka minut, aż groszek będzie miękki.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne i ułóż na nim filety dorsza. Skrop je sokiem z cytryny i posól oraz popieprz do smaku.
  5. Na wierzch filetów równomiernie rozłóż przygotowany groszek z cebulą i czosnkiem.
  6. Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie miękki i delikatnie zrumieniony.
  7. Podawaj danie od razu, posypane świeżymi ziołami do dekoracji.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *