Farsz do krokietów

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

12-14

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Farsz do krokietów – składniki

  • 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego, drobiowego lub mieszanki)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Farsz do krokietów – przepis krok po kroku

  1. Na patelni rozgrzej masło i olej.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
  3. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  4. W osobnej misce wymieszaj mięso mielone, suszone zioła, paprykę, sól i pieprz.
  5. Dodaj smażone warzywa do miseczki z mięsem i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Farsz do krokietów jest gotowy do użycia. Możesz go wykorzystać do nadziewania krokietów lub innych potraw.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *