Sos beszamelowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Sos beszamelowy to absolutna klasyka, pyszny beszamel uszlachetni wiele dań: lasagne, zapiekanki makaronowe, szparagi czy inne warzywa podawane na ciepło. Sos z mleka, mąki i masła jest łatwy w przygotowaniu – kluczowe jest intensywne mieszanie, żeby nie powstały grudki, a konsystencja była aksamitna. Podstawą sosu beszamelowego jest dobrze przygotowana zasmażka z mąki. Pamiętajcie o białym pieprzu i odrobinie tartej gałki muszkatołowej, bez nich sos będzie mdły.

Uwielbiam krótko gotowaną brukselkę polaną sosem beszamelowym.

Sos beszamelowy – składniki

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • około 250-350 ml mleka
  • sól, pieprz biały
  • gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy – przepis

  1. W szerokim rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło na małym ogniu. Jak całość się rozpuści należy dodać mąkę i szybko wymieszać całość. Mąka z masłem połączy się w gęstą masę, którą trzeba lekko podsmażyć.
  2. Jeśli chcecie uzyskać jasny i delikatny sos wystarczy smażyć do momentu połączenia się składników – jeśli chcecie sos ciemniejszy i bardziej aromatyczny smażcie mąkę z masłem na złoty kolor.
  3. Następnie dodajemy połowę ilości mleka i mieszamy energicznie całość rozcierając wszystkie grudki. Po chwili dodajemy resztę mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Sos doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu białego oraz świeżo startej gałki muszkatołowej.

Sos beszamelowy szczególnie pasuje do lasagne ze szpinakiem.

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *