Prażynki

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

międzynarodowa

Prażynki to pyszne i chrupiące przekąski, które idealnie nadają się na imprezy, spotkania ze znajomymi lub po prostu jako smaczna przekąska do podjadania. Są łatwe do przygotowania i z pewnością przypadną do gustu wszystkim.

Prażynki – składniki

  • 200g prażonych orzechów nerkowca
  • 200g prażonych migdałów
  • 200g prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cebulowej przyprawy
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ostrej przyprawy chili

Alternatywnie, możesz użyć innych rodzajów orzechów, takich jak orzechy włoskie, orzechy laskowe lub orzechy brazylijskie. Możesz również dostosować ilość przypraw do swojego gustu.

Prażynki – przepis krok po kroku

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
  2. Dodaj prażone orzechy nerkowca, migdały i orzeszki ziemne. Mieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte olejem.
  3. Dodaj sól, paprykę w proszku, cebulową przyprawę i opcjonalnie ostrą przyprawę chili. Mieszaj, aż wszystkie składniki będą równomiernie posypane przyprawami.
  4. Przesmażaj mieszankę na średnim ogniu przez około 5-7 minut, często mieszając, aż prażynki staną się chrupiące i lekko zrumienione.
  5. Przełóż prażynki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  6. Po ostudzeniu, przełóż prażynki do słoika lub pudełka i przechowuj w suchym miejscu.

Prażynki są gotowe do podania! Możesz je podać jako przekąskę na imprezach, do piwa lub po prostu cieszyć się nimi w dowolnym momencie.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *