Bułki bez drożdży

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Bułki bez drożdży – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka (lub roślinnego mleka roślinnego)
  • 1 jajko (lub zamiennik roślinny)
  • opcjonalnie: nasiona sezamu lub słonecznika do posypania

Bułki bez drożdży – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj olej roślinny, mleko i jajko. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  3. Formuj małe bułki z ciasta i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Jeśli chcesz, posyp bułki nasionami sezamu lub słonecznika.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut, aż bułki nabiorą złocistego koloru.
  6. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *