Szparagi z grilla

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Szparagi z grilla – składniki

  • 1 pęczek świeżych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: starty parmezan do posypania

Szparagi z grilla – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj szparagi, usuwając zdrewniałe końce. Jeśli szparagi są grube, możesz je obrać za pomocą obieraczki.
  2. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz.
  3. Delikatnie posmaruj szparagi przygotowanym sosem, aby równomiernie je nasączyć.
  4. Przygotuj grill, rozgrzewając go na średnim ogniu.
  5. Po rozgrzaniu grill, umieść szparagi na ruszcie i grilluj przez około 5-7 minut, obracając je co jakiś czas, aż staną się delikatnie zrumienione i miękkie.
  6. Wyjmij szparagi z grilla i podawaj od razu. Jeśli chcesz, możesz posypać je startym parmezanem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *