Szparagi na maśle
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Szparagi przepis na białe, delikatne i niezwykle smaczne szparagi. Najpierw należy je dokładnie obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem – dzięki temu mamy pewność, że nie staną się gorzkie.
Szparagi bardzo łatwo zniszczyć np. przez gotowanie ich z główkami zanurzonymi w wodzie – najlepiej użyć wąskiego garnka i nalać odpowiednią ilość wody – tak, żeby główki szparagów wystawały.
Szparagi wystarczy gotować 10 minut, a następnie podsmażyć na maśle. Oczywiście jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną – wystarczy ugotować je do miękkości i nie smażyć. Ja jednak polecam smażenie, ponieważ dzięki temu stają się lekko rumiane, słodsze i wybitnie dobre.
Szparagi na maśle – składniki
- pęczek białych, dorodnych szparagów (świeże poznacie po miękkich i niepopękanych końcówkach)
- 1 łyżka cukru
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Szparagi na maśle – przepis
- Szparagi dokładnie obrać obieraczką – od główki w dół będzie najłatwiej (główkę oczywiście chronimy przed ostrzem).
- Do wrzącej wody osłodzonej i posolonej wstawiamy szparagi – tak, żeby główki były nad powierzchnią wody.
- Po około 8-10 minutach powinny być miękkie – wystarczy sprawdzić widelcem czy łatwo wbija się w warzywo – nie powinny być zbyt miękkie – ponieważ dojdą jeszcze podczas podsmażania.
- Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć delikatnie odsączone szparagi, można posypać je szczyptą brązowego cukru – pięknie się zarumienią.
- Smażyć około 5 minut. Podawać np. z sadzonym jajkiem i młodymi ziemniakami, ale same smakują najlepiej:)