Fufu – tradycyjne afrykańskie danie z gulaszem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
afrykańska
Fufu to kluska z mąki z plantana z gulaszem afrykańskim a właściwie zupą (bo tak nazywają to danie moi znajomi z Ghany, którzy nauczyli mnie ją przyrządzać). Ghańska, pikantna zupa jest z wołowiny, wędzonej ryby, chilli, cebuli i pomidorów to wspaniałe, sycące danie. Nie zapomnijcie o czosnku i imbirze. Najlepiej smakuje z fufu czyli kluchą z taro (cocoyam) lub plantanów. Fufu ma konsystencję pomiędzy gęstym pure ziemniaczanym a kopytkami, jest doskonałym uzupełnieniem aromatycznego afrykańskiego gulaszu. Fufu w formie instant można kupić np. w kuchniach świata, ale nie myślicie sobie, że uda się Wam je przyrządzić błyskawicznie, my nie raz połamaliśmy na nim drewnianą łyżkę. Ale wicie co, żadna połamana łyżka się nie liczy – fufu warte jest o wiele więcej!
Gulasz afrykański – składniki:
- 1/2 kg wołowiny (gulaszowej, udźca lub takiej jaką lubicie)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (odpowiednik 3 ząbków czosnku)
- 2 puszki pomidorów
- dużo chilli (ewentualnie sambal)
- olej palmowy do smażenia (ewentualnie zwykły olej)
- jedna średnia wędzona makrela lub inna wędzona ryba (do dorzucenia do sosu w połowie gotowania)
Do podania:
- jedna saszetka fufu ugotowanego z wodą według przepisu na opakowaniu
Gulasz afrykański – przepis:
- Wołowinę umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć do zrumienienia na oleju palmowym. Dusić 15 minut.
- Zmiksować na gładką masę cebulę, imbir, czosnek, kilka chilli i 2 puszki pomidorów. Powstanie pikantna, aromatyczna baza, którą zalewamy podduszoną wołowinę.
- Powstały gulasz mieszajcie co jakiś czas, żeby nie przywierał do dna. Po około godzinie duszenia, gdy mięso lekko zmięknie dodać obraną wędzoną makrelę. Oryginalnie można wrzucić ją w całości, ale ja wolę nie bawić się z ośćmi w gulaszu.
- Całość gotować do miękkości mięsa. Ryba rozpadnie się w sosie i doda głębokiego, słonego smaku. Niektórym ten pomysł może wydawać się dziwny – ryba w gulaszu? Zaufajcie mi – spróbujcie!
- Gulasz posolić i popieprzyć do smaku.
Uwielbiam ten esencjonalny gulasz, to podstawowe danie Ghańskiej kuchni, w lodówce moich znajomych zawsze można znaleźć bazę do tego dania czyli zmiksowaną cebulą z chilli, imbirem, czosnkiem i pomidorami – proste, a jakże magiczne składniki. Drugim sekretem jest oczywiście wędzona ryba, pozostałymi składnikami możecie żonglować do woli.
Jak przygotować fufu?
Mąkę z plantanów mieszamy z gorącą wodą intensywnie mieszając, w razie potrzeby dolewamy wody. Gotujemy około 10 minut – cały czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby. Fufu powinno mieć konsystencję kopytek połączonych z gęstym puree ziemniaczanym – lekko się ciągnie, ale jest też zwarte. Ciężko opisać jego konsystencję – musicie spróbować sami. Następnie rękami namoczonymi w zimnej wodzie formujemy kulę.
Jak jeść fufu?
Tradycyjny sposób jedzenia tego dania to wspólne jedzenie rękami z jednej miski – trzeba mieć azbestowe ręce – ale to sposób najprzyjemniejszy. Dla mięczaków pozostaje jedzenie fufu łyżką jednak koniecznie z jednej miski 🙂
Z jednej miski. Rękami. A potem pandemie…