Gazpacho – hiszpańska zupa z pomidorów i ogórków

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Gazpacho to hiszpański aromatyczny chłodnik na bazie pomidorów i ogórków. Jest lekki i pyszny, a co najważniejsze nie trzeba tu nic gotować – wystarczy 15 minut i możecie rozkoszować się tą letnią, pyszną zupą.

Gazpacho – składniki:

  • 6 dojrzałych pomidorów – obranych
  • 2 świeże ogórki – obrane
  • 2 pieczone papryki
  • 2 kromki czerstwego lub suchego chleba
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki soku pomidorowego lub pół słoika przecieru rozcieńczonego wodą
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek dobrej oliwy
  • 5 łyżek octu z białego wina
  • Do podania grzanki z chleba i kilka listków bazylii.

Gazpacho – przepis

  • Wstawić do piekarnika 2 papryki polane oliwą na 180 stopni na około 15 minut – dodanie pieczonej papryki podkreśla smak, można użyć surowej jeśli bardzo się spieszymy ale gorąco polecam wersje z pieczoną papryką.
  • Miksujemy blenderem pomidory, ogórki, jedną cebulę, czosnek, upieczoną paprykę i sok pomidorowy.
  • Warto dodać 2-3 kromki chleba – zagęszczą zupę, ale też dodadzą magicznego smaku – gazpacho z chlebem jest po prostu lepsze.
  • Dodajemy oliwy, soli, pieprzu i octu winnego do smaku.
  • Serwujemy gazpacho z grzankami i liśćmi bazylii.

Ten hiszpański chłodnik ma bardzo długą tradycję – jak wiele kultowych potraw wywodzi się z kuchni biedaków. Obecnie tę zupę można kupić w każdym hiszpańskim markecie – jest zapakowana w karton i wygląda jak sok. Gazpacho jest też w hiszpańskich McDonaldsach. W Polsce, aż tak łatwo nie jest – trzeba się trochę namęczyć, ale nie oszukujmy się – znacie łatwiejszą zupę?

5/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *