Gołąbki z ryżem i mięsem

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

1 godz. 10 min.

Łączny czas:

1 godz. 25 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Gołąbki przepis czyli jak zrobić tradycyjne, pyszne i zdrowe gołąbki. Ja zrobiłam dziś tradycyjne gołąbki z młodej kapusty, ale pyszne są też z włoskiej lub zwykłej kapusty. Gołąbki wbrew pozorom to dość łatwe danie – załączam nawet instrukcję obrazkową jak łatwo można je zawinąć. Będzie też anegdota o marchwi w wywarze do gołąbków, która to marchew urosła do rangi sekretu rodzinnego naszych gołąbków. Mianowicie kiedyś moja babcia nie wiedząc co zrobić z jedną marchewką, która jej została – postanowiła pokroić ją w plastry i dorzucić do bulionu, w którym gotowały się gołąbki – od tego czasu a minęło pewnie z 50 lat zawsze dorzucamy jedną marchewkę do gołąbkowego wywaru. Ta przez przypadek wykonana czynność jak wiele słynnych przypadkowych odkryć uczyni gołąbki słodszymi i bardziej aromatycznymi. Nawet jeśli trafi się Wam gorzkawa kapusta marchew babci Zoji ocali Wasze gołąbki. Ja dodaję do gołąbków odrobinę ryżu i gotuję je w aromatycznym bulionie.

gołąbki w bulionie
Gołąbki w bulionie

Gołąbki z ryżem i mięsem – składniki

  • 1 kilogram mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • pół szklanki suchego ryżu
  • cała główka młodej kapusty
  • sól i pieprz do smaku
  • Do wywaru:
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • bulion lub woda z kostkami rosołowymi – do gotowania gołąbków
  • i oczywiście słynna marchew pokrojona w plasterki
  • kilka liści kapusty na dno garnka, żeby gołąbki właściwe się nie przypaliły.
gołąbki krok po kroku
Przepis na gołąbki krok po kroku

Gołąbki z ryżem i mięsem – przepis

  1. Kapustę – całą główkę gotować około 10 minut – jeśli używacie młodej lub włoskiej kapusty – jeśli starej jakieś pół godziny. Czynność ta potrzebna jest żeby liście zmiękły i dało się z nich formować gołąbki.
  2. Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulką, ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem.
  3. Kapustę ostudzić, ostrym nożem odkroić zgrubiałą część łodygi – dzięki temu łatwo zwiniecie gołąbki.
  4. Uformować kulki z farszu mięsnego, rozłożyć na kapuście i zawinąć – załączam instrukcję zdjęciową.
  5. Na dnie dużego garnka położyć kilka wierzchnich liści z kapusty i na nich układać gołąbki.
  6. Zalać całość bulionem lub bulionem ekspresowym z kostek rosołowych – posmakujcie czy smakuje wyraziście – bulion powinien smakować jak dobrze przyprawiony rosół.
  7. Dodać do bulionu listki laurowe, ziele angielskie i oczywiście marchew.
  8. Gotować około godziny, pilnując czy nie gotują się zbyt mocno.
CZYTAJ  Mielonka z szynkowara

Ja nie przysmażam gołąbków – bo wolę delikatniejszą, powoli gotowaną wersję. Podaję gołąbki z prostym sosem pomidorowym: odrobina bulionu po gotowaniu gołąbków – jakieś 10 łyżek, przecier pomidorowy, kwaśna śmietana, sól, pieprz i odrobina cukru. Sos przygotujecie w 5 minut – będzie pysznie!

gołąbki przepis
Gotowe gołąbki z pomidorowym sosem
4.2/5 - (27 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

6 komentarzy

  1. Niesamowita wypowiedź. Właśnie takiego podejścia szukałem.

    Prześlę tę stronę kolegom. Zaświadczam że będę tu wracał.
    Powodzenia w dalszym blogowaniu.

  2. Moje gołąbki wg tego przepisu właśnie się gotują 😀
    już nie mogę sie doczekac obiadu 😀
    robię je pierwszy raz!

  3. Gołąbki wspaniałe, delikatne, ścisłe, ale nie twarde.To bardzo udany przepis. Wywar z gotujących się gołąbków smakuje, jak najlepszy rosół. Muszę i lubię je robić, bo zawsze udają się i zajada się gołąbkami moja córka niejadek. Pozdrawiam mistrzów przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *