Gołąbki z ryżem i mięsem
Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
1 godz. 10 min.
Łączny czas:
1 godz. 25 min
Ilość porcji:
8-10
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Polska
Gołąbki przepis czyli jak zrobić tradycyjne, pyszne i zdrowe gołąbki. Ja zrobiłam dziś tradycyjne gołąbki z młodej kapusty, ale pyszne są też z włoskiej lub zwykłej kapusty. Gołąbki wbrew pozorom to dość łatwe danie – załączam nawet instrukcję obrazkową jak łatwo można je zawinąć. Będzie też anegdota o marchwi w wywarze do gołąbków, która to marchew urosła do rangi sekretu rodzinnego naszych gołąbków. Mianowicie kiedyś moja babcia nie wiedząc co zrobić z jedną marchewką, która jej została – postanowiła pokroić ją w plastry i dorzucić do bulionu, w którym gotowały się gołąbki – od tego czasu a minęło pewnie z 50 lat zawsze dorzucamy jedną marchewkę do gołąbkowego wywaru. Ta przez przypadek wykonana czynność jak wiele słynnych przypadkowych odkryć uczyni gołąbki słodszymi i bardziej aromatycznymi. Nawet jeśli trafi się Wam gorzkawa kapusta marchew babci Zoji ocali Wasze gołąbki. Ja dodaję do gołąbków odrobinę ryżu i gotuję je w aromatycznym bulionie.
Gołąbki z ryżem i mięsem – składniki
- 1 kilogram mięsa wieprzowego np. z łopatki
- 2 małe cebule
- 1 jajko
- pół szklanki suchego ryżu
- cała główka młodej kapusty
- sól i pieprz do smaku
- Do wywaru:
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- bulion lub woda z kostkami rosołowymi – do gotowania gołąbków
- i oczywiście słynna marchew pokrojona w plasterki
- kilka liści kapusty na dno garnka, żeby gołąbki właściwe się nie przypaliły.
Gołąbki z ryżem i mięsem – przepis
- Kapustę – całą główkę gotować około 10 minut – jeśli używacie młodej lub włoskiej kapusty – jeśli starej jakieś pół godziny. Czynność ta potrzebna jest żeby liście zmiękły i dało się z nich formować gołąbki.
- Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulką, ryżem, jajkiem oraz solą i pieprzem.
- Kapustę ostudzić, ostrym nożem odkroić zgrubiałą część łodygi – dzięki temu łatwo zwiniecie gołąbki.
- Uformować kulki z farszu mięsnego, rozłożyć na kapuście i zawinąć – załączam instrukcję zdjęciową.
- Na dnie dużego garnka położyć kilka wierzchnich liści z kapusty i na nich układać gołąbki.
- Zalać całość bulionem lub bulionem ekspresowym z kostek rosołowych – posmakujcie czy smakuje wyraziście – bulion powinien smakować jak dobrze przyprawiony rosół.
- Dodać do bulionu listki laurowe, ziele angielskie i oczywiście marchew.
- Gotować około godziny, pilnując czy nie gotują się zbyt mocno.
Ja nie przysmażam gołąbków – bo wolę delikatniejszą, powoli gotowaną wersję. Podaję gołąbki z prostym sosem pomidorowym: odrobina bulionu po gotowaniu gołąbków – jakieś 10 łyżek, przecier pomidorowy, kwaśna śmietana, sól, pieprz i odrobina cukru. Sos przygotujecie w 5 minut – będzie pysznie!
Delikatne podsmażanie wydobywa z kapusty głębszy smak 🙂
Niesamowita wypowiedź. Właśnie takiego podejścia szukałem.
Prześlę tę stronę kolegom. Zaświadczam że będę tu wracał.
Powodzenia w dalszym blogowaniu.
Tak wlasnie robie golabki ale je przed gotowaniem obsmazam
Moje gołąbki wg tego przepisu właśnie się gotują 😀
już nie mogę sie doczekac obiadu 😀
robię je pierwszy raz!
I jak wyszły? Gołąbki przepis udany?
Gołąbki wspaniałe, delikatne, ścisłe, ale nie twarde.To bardzo udany przepis. Wywar z gotujących się gołąbków smakuje, jak najlepszy rosół. Muszę i lubię je robić, bo zawsze udają się i zajada się gołąbkami moja córka niejadek. Pozdrawiam mistrzów przepisu.