Czebureki z mięsem wołowym

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Czebureki to aromatyczne, soczyste i wspaniale rozgrzewające ukraińskie, smażone pierogi. W środku wypchane mięsem wołowym, które jest dość tłuste – po usmażeniu wydobywa się z nich tłusty, wołowy bulion, który powoduje niesamowite wrażenia smakowe, które czynią pierwsze zetknięcie z czeburekiem niesamowitym przeżyciem.

Ciasto to mieszanka mąki, wody i soli – powinno być cienkie, wilgotne i elastyczne – dzięki temu doskonale uwięzi farsz, a po usmażeniu nie będzie za grube.

Doskonałym dodatkiem do czebureków jest rosół – oczywiście wołowy.

Czebureki z mięsem wołowym – składniki

Ciasto:

Farsz:

  • 600 gramów mielonej, tłustej wołowiny
  • 1 średnia cebula (uprzednio podsmażona)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (około pół litra)

Czebureki z mięsem wołowym – przepis

  1. Gorąca wodę połączyć z mąką i solą – ciasto powinno być wilgotne i mieć plastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto odkładamy, przykryte ścierką na pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę na złocisty kolor i dodajemy do mięsa mielonego, które przyprawiamy solą i pieprzem do smaku – proponuję nie żałować tych dwóch przypraw – czebureki mają być wyraziste.
  3. Ciasto wałkujemy na cienki placek wielkości talerzyka deserowego – tak, tak – czeburaki to potężne pierogi.
  4. Do ciasta wkładamy około 1,5 łyżki stołowej farszu – nie powinno być za dużo farszu bo ciasto zbyt napuchnie i wycieknie z niego nawilżający tłuszcz. Zawiniątka powinny być raczej płaskie.
  5. Sklejamy ciasto za pomocą wody i solidnego uciskania – pamiętajcie – musi być szczelnie.
  6. Wrzucamy czebureki na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony, aż pięknie się zarumienią.
  7. Podajemy z rosołem – uważajcie – nawet jeśli czeburek ostygł z wierzchu – w środku nadal jest gorący jak lawa i może poparzyć Wasze łakome paszcze.
4.4/5 - (8 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *