Golonka w piwie – pieczona na chrupko
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Golonka w piwie przepis na pyszną pieczoną w piwie, chrupiącą i aromatyczną golonkę. Do tego piwo i można stać się na chwilę prawdziwym facetem, lub prawdziwego faceta nakarmić tym wspaniałym, tłustawym daniem. Golonka to klasyka polskiej kuchni polecam do niej musztardę, chrzan i zasmażaną kapustę. Przepis jest banalnie prosty: sól, pieprz, kminek, piwo i trochę wody do podlewania. Trzeba być cierpliwym i na początku piec goloneczkę powoli, co jakiś czas obracając. Dopiero na koniec można ją mocniej podpiec, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Ważne jest nacięcie grubej skóry w kratkę, żeby cała golonka przeszła smakiem.
Golonka w piwie – składniki
- 2 średnie golonki
- małe piwo
- łyżeczka mielonego kminku
- odrobina vegety lub kostki rosołowej (w idealnym świecie jest to bulion)
- sól, pieprz
- odrobina wody do podlewania mięsa
Golonka w piwie – przepis
- Golonki umyć i ponacinać ich skórę nożem we wzór kratki.
- Natrzeć solidnie solą, pieprzem i świeżo utartym w moździerzu kminkiem.
- W naczyniu żaroodpornym położyć golonki i polać odrobiną piwa. Piec pierwszą godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas podlewając piwem i wodą (w stosunku pół na pół).
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec około dwóch godzin – golonka ma być miękka i soczysta w środku dlatego podlewajcie ją regularnie piwem.
- Na koniec można włączyć w piekarniku grill z góry i zwiększyć temperaturę – skórka stanie się skarmelizowana i chrupiąca. Po włączeniu grilla golonkę należy ciągle pilnować, żeby się za bardzo nie przypaliła.
Podajemy z kawałkiem świeżej bułki, chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i zasmażaną kapustą. I oczywiście z piwem.
Czy pieczemy ją pod przykryciem czy bez?
bez przykrycia.
zaraz lecę po golonki do sklepu i dzisiaj na kolację będą 🙂
Zazwyczaj nie pisze komentarzy,ale postanowiłam napisać poniewaz jestem bardzo zawiedziona tym przepisem.
Wczoraj właśnie wypróbołam ten przepis i..
-golonka była twarda w środku
-skórka owszem pięknie zarumieniona nie spalona ale nie nadawała sie do jedzenia!!!!
w dodatku prosze mi wyjaśnic do czego ta wegeta?? nie jest to sprecyzowane!! przepis nie dokładny !
NIE POLECAM !!
uważam ,ze najlepiej wpierw golonke obgotowac 2 h w wodzie z przyprawami a na koniec podsmarzyc no ale chciałam troszke inaczej zrobic niż zwyklą gotowaną z wody ..
Dodam,że to nie pierwsza robiona przeze mnie golonka ale taki nie wypał zdarzył sie mi pierwszy raz ..
NIE POLECAM !!!!
Dziś znowu zabieram się do robienia przepisu: golonka w piwie. Pierwszy raz udała mi się bezbłędnie – smakowało nawet mojej dziewczynie, która zwykle nie przepada za golonkami…
Super przepis. Smakowało całej mojej rodzinie. Nawet starsi byli zachwyceni. Przyznam, że nieco obawiałam się o wątrobę mojej Mamy, bo miewa bóle po tłustym jedzeniu, ale tym razem obyło się bez bólu. Mówi, że to jej Essentix wsparł jej wątrobę, a ja sądzę, że cały ten nie dobry tłuszcz się wypiekł. Dla mnie to nie było jakoś strasznie tłuste.