Golonka w piwie – pieczona na chrupko

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Golonka w piwie przepis na pyszną pieczoną w piwie, chrupiącą i aromatyczną golonkę. Do tego piwo i można stać się na chwilę prawdziwym facetem, lub prawdziwego faceta nakarmić tym wspaniałym, tłustawym daniem. Golonka to klasyka polskiej kuchni polecam do niej musztardę, chrzan i zasmażaną kapustę. Przepis jest banalnie prosty: sól, pieprz, kminek, piwo i trochę wody do podlewania. Trzeba być cierpliwym i na początku piec goloneczkę powoli, co jakiś czas obracając. Dopiero na koniec można ją mocniej podpiec, żeby uzyskać chrupiącą skórkę. Ważne jest nacięcie grubej skóry w kratkę, żeby cała golonka przeszła smakiem.

Golonka w piwie – składniki

  • 2 średnie golonki
  • małe piwo
  • łyżeczka mielonego kminku
  • odrobina vegety lub kostki rosołowej (w idealnym świecie jest to bulion)
  • sól, pieprz
  • odrobina wody do podlewania mięsa

Golonka w piwie – przepis

  1. Golonki umyć i ponacinać ich skórę nożem we wzór kratki.
  2. Natrzeć solidnie solą, pieprzem i świeżo utartym w moździerzu kminkiem.
  3. W naczyniu żaroodpornym położyć golonki i polać odrobiną piwa. Piec pierwszą godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas podlewając piwem i wodą (w stosunku pół na pół).
  4. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec około dwóch godzin – golonka ma być miękka i soczysta w środku dlatego podlewajcie ją regularnie piwem.
  5. Na koniec można włączyć w piekarniku grill z góry i zwiększyć temperaturę – skórka stanie się skarmelizowana i chrupiąca. Po włączeniu grilla golonkę należy ciągle pilnować, żeby się za bardzo nie przypaliła.

Podajemy z kawałkiem świeżej bułki, chrzanem, musztardą, ogórkiem kiszonym i zasmażaną kapustą. I oczywiście z piwem.

golonka w piwie
Golonka w piwie
3.7/5 - (20 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

6 komentarzy

  1. Zazwyczaj nie pisze komentarzy,ale postanowiłam napisać poniewaz jestem bardzo zawiedziona tym przepisem.
    Wczoraj właśnie wypróbołam ten przepis i..
    -golonka była twarda w środku
    -skórka owszem pięknie zarumieniona nie spalona ale nie nadawała sie do jedzenia!!!!

    w dodatku prosze mi wyjaśnic do czego ta wegeta?? nie jest to sprecyzowane!! przepis nie dokładny !
    NIE POLECAM !!
    uważam ,ze najlepiej wpierw golonke obgotowac 2 h w wodzie z przyprawami a na koniec podsmarzyc no ale chciałam troszke inaczej zrobic niż zwyklą gotowaną z wody ..
    Dodam,że to nie pierwsza robiona przeze mnie golonka ale taki nie wypał zdarzył sie mi pierwszy raz ..
    NIE POLECAM !!!!

  2. Dziś znowu zabieram się do robienia przepisu: golonka w piwie. Pierwszy raz udała mi się bezbłędnie – smakowało nawet mojej dziewczynie, która zwykle nie przepada za golonkami…

  3. Super przepis. Smakowało całej mojej rodzinie. Nawet starsi byli zachwyceni. Przyznam, że nieco obawiałam się o wątrobę mojej Mamy, bo miewa bóle po tłustym jedzeniu, ale tym razem obyło się bez bólu. Mówi, że to jej Essentix wsparł jej wątrobę, a ja sądzę, że cały ten nie dobry tłuszcz się wypiekł. Dla mnie to nie było jakoś strasznie tłuste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *