Grzane białe wino

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

25 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dziś mam dla Was przepis na grzane białe wino, które jest idealnym rozwiązaniem na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Nie tylko rozgrzewa, ale także wprowadza magiczną, świąteczną atmosferę. Grzane białe wino to znakomity napój, który pozwoli Ci odkryć znane białe wino w zupełnie nowym smaku!

Grzane białe wino – składniki:

  • 1 butelka białego wina (750 ml, półwytrawne lub wytrawne)
  • 4-5 łyżek miodu
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • Skórka z jednej cytryny

Alternatywy:

  • Zamiast miodu, możesz użyć cukru lub syropu z agawy.
  • Możesz dodać do smaku również kardamon, gałązkę rozmarynu lub kawałek imbiru.

Grzane białe wino – przepis krok po kroku:

  1. Wino wlewamy do dużego garnka.
  2. Dodajemy miód, sok z cytryny, gwiazdki anyżu, goździki, laskę cynamonu i skórkę z cytryny.
  3. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Ważne jest, aby grzane białe wino nie doprowadzić do wrzenia – powinno być jedynie dobrze podgrzewane.
  4. Po około 15-20 minutach, kiedy wszystkie aromaty z ziół i przypraw dobrze się połączą, zdejmujemy garnek z ognia.
  5. Przed podaniem przecedzamy wino do kieliszków, aby pozbyć się przypraw.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *