Gulasz wołowy
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Gulasz wołowy w ciemnym, gęstym sosie idealnie pasującym do knedliczków to danie, które najlepiej smakuje w Czechach – ale, że nie zawsze można się do Czech teleportować warto nauczyć się gotować gulasz w domu. Karol okazał się absolutnym mistrzem gulaszu, ach co to był za gulasz:)
Polecam dokupić bułki lub kluski do przygotowania na parze zwane w Czechach knedliczkami – są gotowe po 5 minutach – nie ma nic lepszego do wymazywania sosu z talerza.
Gulasz wołowy – składniki:
- 500-600 gramów wołowiny – najlepszy będzie ciemno czerwony udziec wołowy
- jedna cebula
- szczypta cukru
- ząbek czosnku
- papryka suszona – słodka i ostra, razem jedna łyżeczka
- 2-3 liście laurowe
- kminek – najlepiej świeżo zmielony, mała łyżeczka
- majeranek i tymianek – szczypta suszonych ziół
- pół szklanki wina (białego wytrawnego – dla wydobycia głębi smaku)
- szklanka bulionu wołowego – może być z jednej kostki wołowej
- opcjonalnie ciemny sos sojowy – dwie łyżki (dodaje słoności i pięknie podkręca kolor)
- sól, pieprz, olej do smażenia
Gulasz wołowy – przepis
- Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą cukru. Cebula musi dobrze się zeszklić i lekko skarmelizować. Na patelnię wrzucamy zmielone ziarna kminku, czerwoną paprykę oraz zioła i lekko smażymy przez 2-3 minuty.
- Pokrojone w dużą kostkę mięso smażymy wraz z cebulą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obsmażamy z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa w ten sposób wołowina będzie bardziej soczysta i pozostanie lekko różowa w środku.
- Mięso zalewamy winem i gotujemy przez 2 minuty i następnie dodajemy bulion wołowy, liście laurowe, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Sprawdzamy w czasie gotowania czy jest wystarczająca ilość sosu w gulaszu, ewentualnie dolewamy zimnej wody. Gulasz gotujemy do uzyskania miękkiego mięsa.
- Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki wcześniej rozmieszanej w zimnej wodzie i połączonej z gorącym sosem.
Gulasz wołowy zrobiłem prawie tak samo, ale przed smażeniem mięsa obtoczyłem w mące,a nie na
koniec. Wyszedł znakomicie. Pachniał obłędnie. Będę robić częściej i zapraszać gości. Aha, ja zrobiłem z kluskami śląskimi kupionymi.
Niebo w ustach najlepszy sos zrobiłam z buleczkami PYCHA zrobiłam z kluskami śląskimi odpłyneli to na koniec zrobilam taki sos ze zrazami wołowymi cała rodzina nosi mnie na rękach po to abym robiła go choć raz w tygodniu.
Dziękujemy 🙂
Wszystko okey ale bym zmienił kolejność najpierw mięso z mąką a potem cebula z przyprawami.