Gulasz wołowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Gulasz wołowy w ciemnym, gęstym sosie idealnie pasującym do knedliczków to danie, które najlepiej smakuje w Czechach – ale, że nie zawsze można się do Czech teleportować warto nauczyć się gotować gulasz w domu. Karol okazał się absolutnym mistrzem gulaszu, ach co to był za gulasz:)

Polecam dokupić bułki lub kluski do przygotowania na parze zwane w Czechach knedliczkami – są gotowe po 5 minutach – nie ma nic lepszego do wymazywania sosu z talerza.

Gulasz wołowy – składniki:

  • 500-600 gramów wołowiny – najlepszy będzie ciemno czerwony udziec wołowy
  • jedna cebula
  • szczypta cukru
  • ząbek czosnku
  • papryka suszona – słodka i ostra, razem jedna łyżeczka
  • 2-3 liście laurowe
  • kminek – najlepiej świeżo zmielony, mała łyżeczka
  • majeranek i tymianek – szczypta suszonych ziół
  • pół szklanki wina (białego wytrawnego – dla wydobycia głębi smaku)
  • szklanka bulionu wołowego – może być z jednej kostki wołowej
  • opcjonalnie ciemny sos sojowy – dwie łyżki (dodaje słoności i pięknie podkręca kolor)
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Gulasz wołowy – przepis

  1. Na patelni należy rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i szczyptą cukru. Cebula musi dobrze się zeszklić i lekko skarmelizować. Na patelnię wrzucamy zmielone ziarna kminku, czerwoną paprykę oraz zioła i lekko smażymy przez 2-3 minuty.
  2. Pokrojone w dużą kostkę mięso smażymy wraz z cebulą i przyprawami. Każdy kawałek mięsa dokładnie obsmażamy z każdej strony, żeby zamknąć pory mięsa w ten sposób wołowina będzie bardziej soczysta i pozostanie lekko różowa w środku.
  3. Mięso zalewamy winem i gotujemy przez 2 minuty i następnie dodajemy bulion wołowy, liście laurowe, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Sprawdzamy w czasie gotowania czy jest wystarczająca ilość sosu w gulaszu, ewentualnie dolewamy zimnej wody. Gulasz gotujemy do uzyskania miękkiego mięsa.
  4. Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki wcześniej rozmieszanej w zimnej wodzie i połączonej z gorącym sosem.
gulasz wołowy
Gulasz wołowy
3.7/5 - (31 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

4 komentarze

  1. Gulasz wołowy zrobiłem prawie tak samo, ale przed smażeniem mięsa obtoczyłem w mące,a nie na
    koniec. Wyszedł znakomicie. Pachniał obłędnie. Będę robić częściej i zapraszać gości. Aha, ja zrobiłem z kluskami śląskimi kupionymi.

  2. Niebo w ustach najlepszy sos zrobiłam z buleczkami PYCHA zrobiłam z kluskami śląskimi odpłyneli to na koniec zrobilam taki sos ze zrazami wołowymi cała rodzina nosi mnie na rękach po to abym robiła go choć raz w tygodniu.

Skomentuj PppAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *