Ice tea – cytrynowa mrożona herbata

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

10 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Składniki na cytrynową mrożoną herbatę:

  • 4 torebki herbaty czarnej
  • 1 litr wody
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • lód

Cytrynowa mrożona herbata – przepis krok po kroku:

  1. W garnku zagotuj wodę.
  2. Dodaj torebki herbaty czarnej i gotuj przez 5 minut.
  3. Wyłącz ogień i pozostaw herbatę do ostygnięcia.
  4. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do herbaty.
  5. Dodaj cukier (opcjonalnie) i dokładnie wymieszaj.
  6. Przelej herbatę do naczynia odpornego na zamrażanie.
  7. Umieść naczynie w zamrażarce na około 2 godziny lub do momentu, gdy herbata zacznie się lekko krystalizować na brzegach.
  8. Wyjmij naczynie z zamrażarki i za pomocą widelca rozetrzyj krystalizację, aby uzyskać konsystencję granity.
  9. Przelej mrożoną herbatę do szklanek i dodaj lód.
  10. Podawaj natychmiast i ciesz się orzeźwiającym Ice tea – cytrynową mrożoną herbatą!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *