Herbata góralska

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

10 min

Ilość porcji:

4 filiżanki

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Herbata góralska to aromatyczny napój, który cieszy się ogromną popularnością w górskich regionach. Ta wyjątkowa herbata, pełna ciepła i naturalnych smaków, idealnie nadaje się do rozgrzewania w chłodne dni i relaksu przy kominku. W tym artykule podzielimy się przepisem na przygotowanie herbaty góralskiej, która przeniesie Cię w magiczny świat górskiej tradycji.

Herbata góralska – składniki:

  • 4 łyżki herbaty czarnej liściastej (można użyć również herbaty z dodatkiem ziół)
  • 1 l wody
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • 2 kawałki imbiru (ok. 2 cm każdy)

Alternatywy:

  • Możesz dodać dodatkowo cynamon, kardamon lub anyż gwiaździsty dla intensyfikacji smaku.

Herbata góralska – przepis krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę w czajniku lub garnku.
  2. Do dużej imbryczki lub dzbanka dodaj herbatę czarną liściastą, plasterki cytryny, miód, goździki i kawałki imbiru.
  3. Zalej herbatą gorącą wodę.
  4. Przykryj imbryczkę lub dzbanek i pozostaw na 5-7 minut, aby herbata nabrała intensywnego smaku.
  5. Przelej herbata góralską do filiżanek lub szklanek, starając się unikać dodatków, takich jak kawałki imbiru czy goździki.
  6. Herbata góralska jest gotowa do podania. Możesz ją pić zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *