Jajecznica z frytkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z frytkami to niecodzienna propozycja łączy w sobie dwa ulubione dania: jajecznica i frytki. To idealna propozycja dla tych z Was, którzy lubią poeksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Przygotujcie się na smaczne i satysfakcjonujące doświadczenie kulinarne!

Jajecznica z frytkami – składniki

  • 4 jajka
  • 500 g ziemniaków
  • olej do smażenia frytek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeże zioła na wierzch (np. szczypiorek lub pietruszka)

Jajecznica z frytkami – przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w paski na frytki.
  2. W dużym garnku lub frytkownicy podgrzej olej. Kiedy będzie odpowiednio gorący, wrzuć frytki i smaż je do momentu, aż staną się złote i chrupiące.
  3. Wyjmij frytki z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na papierowym ręczniku.
  4. W międzyczasie rozbij jajka do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej masło, a potem wlej jajka. Smaż, mieszając delikatnie, aż jajka się ścięgną.
  6. Na koniec dodaj do jajecznicy frytki i delikatnie wymieszaj.
  7. Podawaj na gorąco, posypane ulubionymi świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *