Jajecznica z grzybami leśnymi
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z grzybami leśnymi to przysmak, który łączy w sobie prostotę jajecznicy z bogatym smakiem grzybów prosto z lasu. To danie z pewnością doda odrobinę luksusu do Twojego porannego stołu.
Jajecznica z grzybami leśnymi – składniki
- 4 duże jajka
- 200 g świeżych grzybów leśnych (jeśli nie masz dostępu do świeżych grzybów, możesz użyć mrożonych lub suszonych)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Jajecznica z grzybami leśnymi – przepis krok po kroku
- Zacznij od pokrojenia cebuli i grzybów na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż stanie się szklista.
- Dodaj pokrojone grzyby do cebuli na patelni. Smaż na średnim ogniu, aż grzyby będą miękkie i dobrze przyrumienione.
- W miseczce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Wlej jajka na patelnię z grzybami. Mieszaj delikatnie na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ścinać, ale wciąż będą lekko wilgotne.
- Na koniec dodaj resztę masła, aby dodać jajecznicy dodatkowej kremowości. Wymieszaj, aż masło się rozpuści.
- Przed podaniem posyp jajecznice posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z kromką chrupiącego chleba.