Jajecznica z grzybami shimeji
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Mam dla Was dzisiaj niezwykle egzotyczną propozycję – jajecznica z grzybami shimeji. Te małe, kępkowe grzybki pochodzące z Azji są nie tylko niezwykle urocze, ale także mają niepowtarzalny, lekko orzechowy smak, który świetnie komponuje się z delikatnością jajecznicy. Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na niezapomnianą kulinarną podróż pełną orientalnych smaków i aromatów.
Jajecznica z grzybami shimeji – składniki
- 4 jajka
- 150 g grzybów shimeji
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Alternatywnie, jeśli nie możecie znaleźć grzybów shimeji, możecie użyć grzybów shiitake lub pieczarek.
Jajecznica z grzybami shimeji – przepis krok po kroku
- Najpierw ostrożnie oddziel grzyby shimeji od podstawy. Pamiętajcie, aby nie kroić ich – są najsmaczniejsze, gdy są całe.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj grzyby shimeji. Smaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie i złote.
- W międzyczasie w misce rozbij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku, a następnie ubij do jednolitości.
- Kiedy grzyby są już gotowe, zmniejsz ogień i wlej jajka na patelnię. Delikatnie mieszaj, aż jajka ścięgną.
- Jeżeli chcesz, możesz posypać gotową jajecznice z grzybami shimeji posiekanym szczypiorkiem dla dodatkowego smaku i koloru.