Jajecznica z ryżem

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

fusion

Jeśli jesteś fanem dalekowschodnich kuchni, a jednocześnie uwielbiasz prostotę przygotowania klasycznej jajecznicy, mam dla Ciebie coś specjalnego – jajecznica z ryżem. To danie jest niesamowicie sycące, proste w przygotowaniu, a jednocześnie różni się od klasycznej jajecznicy w taki sposób, że na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe.

Jajecznica z ryżem – składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

W zależności od preferencji, ryż można zastąpić innymi zbożami, jak np. quinoa lub kuskus. Można również dodać różne dodatki, takie jak warzywa, mięso, sos sojowy czy ostry sos, dla dodatkowego smaku i odrobinę orientalnego charakteru.

Jajecznica z ryżem – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej masło na patelni. W międzyczasie w małym naczyniu roztrzep jajka, dopraw je solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzane masło wrzuć ryż. Smaż go na patelni przez około 2-3 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.
  3. Gdy ryż jest gotowy, zalej go jajkami. Mieszaj delikatnie całość, aż jajka się ściągną i połączą z ryżem.
  4. Gotową jajecznica z ryżem podawaj na ciepło, posypując ją opcjonalnie szczypiorkiem dla dodatkowej ozdoby i smaku.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *