Jajka faszerowane pieczarkami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka faszerowane pieczarkami to prosta i łatwa do przygotowania przekąska, bardzo smaczna i doskonale pasująca na wielkanoc czy rodzinną imprezę. Jajka z dodatkiem pieczarek mają wyrazisty smak i pięknie wyglądają.
Jajka faszerowane pieczarkami – składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 20 kapeluszy średniej wielkości pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- natka pietruszki
- sól i sporo pieprzu
- łyżka masła do smażenia cebuli i pieczarek
Jajka faszerowane pieczarkami – przepis krok po kroku
- Jajka ugotować na twardo – ładnie obrać i przekroić na połówki, następnie wydrążyć żółtka.
- Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć do miękkości.
- Pieczarki z cebulą wymieszać z żółtkami, majonezem, musztardą , natką pietruszki i przyprawami – powinna powstać dosyć gładka pasta.
- Powstałą masą napełnić połówki białek jajek.
- Można dodatkowo udekorować majonezem, szczypiorkiem, pietruszką lub chilli. Ta pyszna przekąska bardzo szybko zniknie ze stołu. Można poukładać jajka na sałacie lub cykorii. Polecam też doskonałe jajka faszerowane w skorupkach – smażone na maśle.
Żeby danie było lżejsze możecie połączyć majonez z jogurtem naturalnym – jajka będą tak samo smaczne, ale o wiele mniej kaloryczne. Jeśli nie macie czasu na smażenie pieczarek – a chcecie poczęstować gości pyszną potrawą z jajek – ugotujcie po prostu jajka na twardo, przetnijcie na pół i połóżcie na nich łyżeczkę kawioru i odrobinę dobrego majonezu – danie będzie gotowe w 5 minut.
cA kto mówił lub pisał, że jajka są wegańskie ?
Bardzo dobrze mi wyszly. Jajka faszerowane pieczarkami przygotuję na święta. Myślę, że udadzą mi się, tak samo, jak wczorajsze. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Z majonezem za szybko nasycają, a wiadomo w święta trzeba zostawić miejsce w brzuchu na inne smakołyki. Dobry pprzepis
Jajka faszerowane pieczarkami mógłbym jeść bez końca. Udały się teraz, udadzą się na święta. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Majonez bardzo zasyca, a trzeba zostawic miejsce w brzychu na inne smakołyki.
Uwielbiam-pychotka:)