Jajka faszerowane pieczarkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Jajka faszerowane pieczarkami to prosta i łatwa do przygotowania przekąska, bardzo smaczna i doskonale pasująca na wielkanoc czy rodzinną imprezę. Jajka z dodatkiem pieczarek mają wyrazisty smak i pięknie wyglądają.

Jajka faszerowane pieczarkami – składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 kapeluszy średniej wielkości pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól i sporo pieprzu
  • łyżka masła do smażenia cebuli i pieczarek

Jajka faszerowane pieczarkami – przepis krok po kroku

  1. Jajka ugotować na twardo – ładnie obrać i przekroić na połówki, następnie wydrążyć żółtka.
  2. Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć do miękkości.
  3. Pieczarki z cebulą wymieszać z żółtkami, majonezem, musztardą , natką pietruszki i przyprawami – powinna powstać dosyć gładka pasta.
  4. Powstałą masą napełnić połówki białek jajek.
  5. Można dodatkowo udekorować majonezem, szczypiorkiem, pietruszką lub chilli. Ta pyszna przekąska bardzo szybko zniknie ze stołu. Można poukładać jajka na sałacie lub cykorii. Polecam też doskonałe jajka faszerowane w skorupkach – smażone na maśle.

Żeby danie było lżejsze możecie połączyć majonez z jogurtem naturalnym – jajka będą tak samo smaczne, ale o wiele mniej kaloryczne. Jeśli nie macie czasu na smażenie pieczarek – a chcecie poczęstować gości pyszną potrawą z jajek – ugotujcie po prostu jajka na twardo, przetnijcie na pół i połóżcie na nich łyżeczkę kawioru i odrobinę dobrego majonezu – danie będzie gotowe w 5 minut.

3.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

4 komentarze

  1. Bardzo dobrze mi wyszly. Jajka faszerowane pieczarkami przygotuję na święta. Myślę, że udadzą mi się, tak samo, jak wczorajsze. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Z majonezem za szybko nasycają, a wiadomo w święta trzeba zostawić miejsce w brzuchu na inne smakołyki. Dobry pprzepis

  2. Jajka faszerowane pieczarkami mógłbym jeść bez końca. Udały się teraz, udadzą się na święta. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Majonez bardzo zasyca, a trzeba zostawic miejsce w brzychu na inne smakołyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *